31.3.09

taman paivan



piti olla hyvin suunniteltu ja organisoitu.
Aikataulutettu. Tehtavat tehtavat tarkeysjarjestyksessa .
*
Se olikin ihan kaikkea muuta.
Hoppuinen, hatainen ja rasittava.
*
Olo on nyt murmuttava. Mur.

30.3.09

lahjoja

Ystavan seitseman viikon pakkolepo sairaalassa
paattyi viime viikolla pienen pojan syntymaan.
Vahan etuajassa pienokainen tuli
mutta onneksi kaikki on hyvin.
Peiton lisaksi vein tuliaisiksi
omatekoisen kakun.

28.3.09

rareness


Viime viikonlopun appelsiinilehtoseikkailulla nain ja sain kuvattua harvinaisuuden. Unikon. Jo pidemman aikaa olen yrittanyt tiirailla, josko unikoita tulisi tien pientareella vastaan. Naita kukkasia olisi pelloittain nahtavissa tuolla idempana, missa niita kuivataan ja jatkojalostetaan muihin tarkoituksiin. Mutta sinne ei parane kameran kanssa lahtea seikkailulle. Oli onni, etta tama yksilo sattui reitin varrelle.
*
Tyttarella oli nimipaivat talla viikolla. Sekin harvinaisuus. Tavan kalenterista ei nimea loydy, mutta onneksi mummi loysi nimen ortodoksisesta kalenterista ja tytto sai kun saikin nimipaivan.
Sen kunniaksi meilla tehdaan tanaan kevaan ensimmainen mansikkakermakakku.

Harvinaisen mukavaa viikonloppua!

27.3.09

3+3


Merja haastoi taannoin kertomaan lempipaikoista ja lempiherkuista,rajaten molemmat kolmeen. Haasteellista muttei mahdotonta. Pienen pohdinnan (+ kokonaisen, hyvin nukutun yon ) jalkeen lopputulos oli selkea.

Lempipaikat:

1. Turku, Suomi. Pieni suuri kaupunki. Kaunis ja ruma. Kaikki lahella, toisaalta matkan paassa. Yksityisyytta, yhteisollisyytta. Siella kaksi vahvistui yhdeksi, muokkautui kolmeksi, sitten neljaksi. Siella olo tuntuu kotoisalta.Pikkumiehen kommentti kysyessa mista olet kotoisin: Aiti ja isa on suomalaisia, sisko ja mina turkulaisia.

2. Jerusalem, Israel. Lahi-Idan kaupungeista ehdoton suosikkini. Jos mina voisin paattaa, asuisimme siella. Kulttuurien sekamelskaa. Vanhaa,modernia. Historiaa, nykyteknologiaa. Tuoksuja, makuja.Kaunis ja ruma. Itseasiassa paljon samaa kuin Turussa.
( Kuvassa ylla aarimmaisena oikealla nakyvat valot ovat rajavalot. Sielta paasisi unelmienkaupunkiin, jos raja olisi auki. )

3. Lentokentta, ympari maailman. Kun matkustaa paljon, voi tylsan asian kaantaa painvastaiseksi. Lentokentat voivat olla tylsia paikkoja itsessaan,rakennuksena. Mutta kun katsoo rakenteita syvemmalle niin mita loytyykaan. Lahtoja, palaamisia. Ihmisia. Eri kulttuureja. Eri kansalaisuuksia. Eri tyyppisia matkustajia. Yksinaisia, parillisia,perheellisia, ryhmia. Satoja erilaisia ympari maailman.

Rakastan tarkkailla ihmisia ja keksia mielessani tarinoita ihmisista. Tarinoita, jotka eivat ehka pida paikkaansa mutta saavat pitkat odotusajat lyhenemaan liian lyhyiksi.


Lempiherkut:

1. Karjalanpiirakat ja munavoi. Karjalaisena tama on veressa, geeneissa. Oman aidin tekemia piirakoita ei voita mikaan. Sopivan ohuita, sopivasti taytetta. Juuri voideltuina, ah. Sultsinat olivat tassa kisassa mukana mutta lapsuuden herkku ei nyt aikuisena parjannyt piirakoille.

2. Miehen tekema ruoka. Yhta ei voi valita, herkkuja on monta. Bravuureitakin molemman kaden sormille. Talla hetkella listalla ykkosena,ehka kuitenkin, lasagne. Suussa sulavaa, hetkessa tayttavaa, makuhermoja hivelevaa.

3. Italialainen keittio. Italialaisen ruoan perassa voisin muuttaa Italiaan. Pastat, tomaattipohjaiset kastikkeet, vihannekset, oliivioljy. Aito, italialainen tiramisu on lahella makuhurmiota.

En haasta ketaan, mutta toivottavasti nappaatte haasteen mukaanne..

26.3.09

zzzzzz



Pakko se on myontaa.
Aivot kumisevat tyhjyyttaan.
Palaan kunhan kumina lakkaa.

24.3.09

viruksia


Tana talvena olemme ollet kipeimpia kuin koskaan. Tosin taitaa olla niin, etta joka vuosi olemme jonkin taudin sairastaneet. Mies sai jopa aikoinaan lavantaudinkin. Paikallisten ja joidenkin muidenkin mukaan kaikki taalla nykyaan riehuvat virukset ja bakteerit ovat seurausta kesalla -06 tanne ammutuista raketeista tai pommeista.

Jokainen voi uskoa mihin haluaa. Oman teoriani mukaan suurempi syy jatkuviin viruksiin ja bakteereihin loytyy lahempaa. Yksi naista syista nakyy parvekkeelta. Kaatopaikka, jossa jatteita ei siis lajitella, palaa yha vain edelleen 24/7 ja toinen kaatopaikka on ja pysyy meressa kiinni. Vesiputket valuttavat paastovedet suoraan mereen. Lisaksi tapana on lahettaa sairaat lapset kouluun,toiset laakepullon kera. Kadut ja kadun varret ovat roskia tulvillaan. Kasihygieniasta voisi pitaa oman bloggauksensa, samoin persoonahygieniasta. Niin, ja siivoustyylista. Mikaan naista ei ainakaan auta vahentamaan viruksia tai bakteereita.

Ugh. Olen puhunut.( Eika ollut muuten ensimmainen kerta tasta aiheesta.)

Nyt menen paivaunille pikkumiehen viereen. Josko maailma nayttaisi herattya erilaiselta.

23.3.09

hitautta


Yhteytemme ulkomaailmaan on hidastunut. Syykin on selva. Vetta sataa. Niinkuin sataa joka vuosi. Jotkut asiat eivat vain muutu.

22.3.09

appelsiinin kukkia





Ensin on tuoksu. Yleensa illalla, kun merituuli on tyyntynyt.Pieni tuulenvire etelasta ja tuoksu tulee kaupunkiin saakka. Appelsiinilehdossa tuoksu on voimakas mutta pienina annoksina kukkien tuoksu huumaa. Tuo mieleen hyvia muistoja.

Kukka itsessaan on minusta kaunis ja vain vaivoin sain pidettya sormeni kurissa etten oksaa meille kotiin taittanut. Taytynee tehda uusi retki.

21.3.09

aitikevat


Kello seitsemalta aamulla soi ovikellomme. Hiukan liian aikaisin. Hiukset sekaisin, silmat puoliksi ummessa avaan oven. Lahettipoika seisoo ovella valtavan kukkakimpun kanssa ja kysyy nimea. Ei, ei tarpannyt. Sadasosasekunnin verran kerkesin jo miettia, olisiko mies jarjestanyt yllatyksen. Turhaan. Sangysta kuuluu morinaa, kuulen samat sanat mitka olen itse sanonut. En ole mieheni aiti.
*
Tanaan on aitienpaiva. Kukkakaupat ovat tulvillaan kukkia, taytekakkuja on joka lahtoon, pienia ja vahan suurempia paketteja taiteillaan kaupoissa. Koululla juhlittiin aiteja eilen. Pikkumies lausui pari runoa ryhmansa kanssa, tytar lauloi soolon luokkansa musiikkiesityksessa. Siina oli lahjaa kerrassaan talle aidille. Muistoksi sain myos kuulakarkikynan. Itseasiassa kaksi.
*
Eilinen kevatpaivantasaus on merkitapaus. Kun kalenteri niin sanoo, on se uskottava. Paikallistenkin. Nyt on kevat.
Hyvaa Aitienpaivaa!

20.3.09

small details


Kun aikansa jarjestelee, puunaa ja puhdistaa, loytaa jotain hukassa ollutta. Pienia yksityiskohtia.

19.3.09

in a hurry

Paivan tai oikeastaan taman viikon mielessa pyorineet kysymykset ovat:

Onko kiire itseaiheutettua vai kasaantuuko jostain syysta asiat vain tiettyihin ajankohtiin ?
Onko kiire pelkka tunne, mielentila ?
Kun paivassa on tunteja aina sama 24 niin miksi toisina paivina ne samat tunnit matelevat, toisina paivina juoksevat karkuun?
*
Tavoitteena on saada tunnit kiinni ensi viikkoon mennessa.

18.3.09

pitaisi jo tietaa


... etta jos aamulla kay lenkilla, tulee kotiin, juo puoli litraa vetta, syo nakkileivan palasen, siivoaa, kay suihkussa, kavelee jumppaan, juo tunnin pituisen cardiojumpan aikana puoli litraa vetta, puolijuoksee kotiin, juo puolilitraa vetta, kay suihkussa, puolijuoksee koululle, pitaa tunnin, odottaa ja istuu auringonpaisteessa (+20 astetta) koululla pari tuntia, juomatta, kavelee kotiin kantaen kahta painavaa reppua, tekee ruoan, syo, juo lasin vetta ja huohtaa.

... Seurauksena on nestehukka, huono olo ja armoton paansarky.

17.3.09

selfportait tuesday

Tajusin sen viime viikolla. Mietin sita koko viikon. Tutkin yhden pussukan sisallon. Totesin tarvikkeet riittamattomiksi tahi vanhoiksi. Sitten mietin pitaisiko/jaksanko/viitsinko/haluanko. Pitaisi nimittain opetella/harjoitella/treenata/oppia vallan uusi taito. Totesin, itselleni lahinna, etta mennaan niinkuin tahankin asti. Vahaisilla taidoilla ja valineilla.

Ja omakuvat jatkavat samalla tyylilla, a la nature.

16.3.09

poyta puhtaaksi


Tauolla ollut vuosisiivous on saanut melkoisen spurtin. Moni tekematta ollut mutta mielessa pyorinyt asia on nyt tehty. Sita mukaa kun jatesakit haipyvat nakopiirista, alkaa asunnossakin ilma kulkea.

Taman talven on asuntomme ollut lievan boheemisuuden vallassa. Siistia toki on ollut mutta liian rento ote jarjestyksen suhteen on suorastaan lamaannuttanut talon emannan. Se on jossain vaiheessa arsyttanyt, vihastuttanut,itkettanyt ja jopa naurattanut. Pedantille on tassa ollut varsin kova paikka oppia, ettei kaiken aina tarvitse olla mittanauhalla asetettu paikoilleen.

Mutta yha edelleen tarvitsen jarjestyksessa olevan kodin, jotta voin jotain kasillani tehda. Olen purkanut tana talvena koruja enemman kuin koskaan. Mieli ei ole ollut tarpeeksi levollinen ajattelemaan asioita loppuun saakka. Harva koru on omaa seulaa taysin lapaissyt.

Mutta nyt on poyta puhdas. Mieli on levannyt ja kadet tekemista vailla.

15.3.09

tama viikonloppu

Viikonloppu hurahti ohi ennenkuin ennatti henkaista. Viikonloppu menikin syntymapaivilla vieraillen (tytar), pikaruokapaikan leikkitelineessa kiipeillen (pikkumies) kotona pinoja pienentaen (kaikki) ja hyvasta ruoasta nautiskellen (kaikki). Kakku leivottiin ja syotiin. Ulkoillakin saatiin, rullaluistimilla luisteltua ja potkulaudalla kurvailtua.

Nyt jaksaa taas ottaa vastaan uuden viikon uusine kujeineen.

14.3.09

"""


already saturday.
can you believe it ?
i can't
but
planning to
enjoy it anyway.

wishing you a super saturday.

13.3.09

herrojen herkkua


Lasten ja minun ehdoton lempijogurtti on maustamaton jogurtti, johon itse lisataan sekaan niin myslit kuin hedelmat. Suomessa herkutellaan marjojen kera. Tama herkku on taalla valilla kiven alla ja erittain arvokasta (Danonen neljan purkin paketti hieman yli10 dollaria, koska on tuontitavaraa). Heti peraan on lisattava, etta kylla taalta saa maustamatonta paikallista jogurttia ja halvalla. Mutta. Koostumukseltaan jogurttia nayttaa silta, etta siihen on lisatty reilusti maitoa ja hajusta seka mausta paatellen kierratetty viela savustuskaapin kautta. Ei uppoa aidin suuhun, joten pysyy kaupassa.

Maustettuja jogurtteja loytyy myos ja hinnat ovat suhteellisen halpoja. Niita voi syoda silloin kun iskee jogurtin nalka eika herkkua ole saatavilla. Tosin silloin sulkee pois myos ajatukset 8-12 sokeripalasta suussa. Puhumattakaan kaikista E-koodin omaavista aineista. Kun paivamaara ylettyy niinkin pitkalle kuin puolen vuoden paahan, ei tuotekaan voi kovin terveellista olla.

Meidan perheessa on kaytossa alemman kuvan vasemman puoleiset jogurtit. Oikein puoleiset on nyt kokeiltu, eivatka ne nayta maistuvan lapsille. Velcute-tuotemerkin jogurtit ovat liian makeita ja Pascualin jogurteissa on hedelmanpalasia. Mies saa syoda hedelman palat ja itse yritan keksia jatkosovellusta makeille jogurteille. Vaihtoehtona on myos lahjoittaa ne talomme yleismies Jantuselle.

12.3.09

kevatta ilmassa



Jos lapset sen olisivat saaneet paattaa, uimassa oltaisiin jo kayty.
Kerran jos toisen.
Mutta ranta on viela suljettu.
Odottelemme toista helleaaltoa, ehkapa jo sitten.

11.3.09

onnea on


Herkullinen, pikainen lounas parvekkeella auringon valossa. Lehtea selaten ja lammosta nauttien. Rauhassa, omassa seurassaan, ilman hairioita.

Onnea on myos bongata auton ikkunasta laukku. Kavella kauppaan seuraavana paivana ja tiedustella kaikkien muiden laukkujen hinnat ensin ja aloittaa hintojen kauhistelu puolessa valissa. Viimeisena ottaa kasittelyyn se, minka takia oli edes kauppaan tullut ja olla tympaantynyt, vahan jo vasynytkin ja tiedustella hintaa. Hinnan kuultuaan olla rennosti vaikka tekisi mieli jo pomppia ilosta ja huokaillen maksaa pyydetty (halpa) hinta.

Kotiin tultua hellasti pesta liat pois, laittaa tuulettumaan parvekkeelle ja istahtaa viereen tutkimaan viela kerran saalista. Loysin kun loysinkin, aidon nahkaisen, vahan kaytetyn, oikean varisen ja jopa oikein kokoisen. Uuden kevatlaukun.

10.3.09

jumitusvaate

Minulla on naemma paha tapa jumiutua joihinkin vaatteisiin. Talvella tiettyihin, kesalla ehkapa myos. Housut, paidat, tunikat,huivit. Ne perusjumitukset.

Taman talven ehdoton jumitusvaate on ollut kuvassa nakyva huivi. Ei siksi etta se korostaisi jotain aatetta, tukisin kyseista aatetta tai muuta aiheeseen liittyvaa. Huivi on vain ollut niin tavattoman lammin. Myos harmaa-musta yhdistelma on tana talvena tuntunut hyvalta. Joten pitkahihainen puuvillapaita, mustana tai harmaana, farkut, maastokengat, ja fleece-tai coretex-takki. Siinapa ne. Perin arkista mutta kaytannollista talviaikaan. Kosteankylmat sisatilat ja tuulinen ulkoilma ei paljoa houkuttele muunlaiseen pukeutumiseen.

Aurinko on alkanut lammittaa nyt mukavasti ja huomaan jumitusvaatteiden sijaan hakevani jotain muuta ylle. Ehka tyttaren hartaasti toivoma hamekin loytaa tiensa aidin vaatetukseen. Muutenkin kuin lupauksissa. Voisihan se aiti, ainakin joskus, pukeutua muutenkin kuin sporttisesti. Vaikka tyttaren mieliksi.

9.3.09

kuin tilauksesta


Kiitos eraankin profeetan syntymapaivan, saimme ylimaaraisen vapaapaivan koko poppoo. Tosin nimelta mainitsematon perheenpaa oli unohtanut vaimentaa aamuheratyksen puhelimestaan ja heratys oli normaaliin aikaan.

Sadepilvet ilmestyivat taivaalle ennenkuin kerkesimme ulos ja paiva on mennyt suunnitellun ulkoilun sijaan kotosalla. Tytar paatti aamulla jarjestaa dvd-elokuvat, pelit, yms. ja sai aikaan ketjureaktion, jonka seurauksena muutama muukin paikka siistiytyi. Nyt kun olemme ahkeroineet, voi heittaytya hyvin ansaitulle tauolle sohvalle. Kuin tilauksesta uuden peiton alle.

Toissa viikolla valmistui jamalangoista iso isoaidin nelio. Kaytin peittoon kaikki jamalangat ja sain lankakorin tyhjaksi. Taman talven neliot on nyt tehty.

8.3.09

juhlien jalkeen




Eilinen paiva pyhitettiin juhlinnalle. Ensin pikkumiehen pippalot ja niista suoraan tyttaren luokkakaverin synttareille. Kolme tuntia musiikkia volyymit taysilla, lapsia, ilmapalloja ja kakkua.

Tamankin paivan ohjelma on jo ennakkoon kirjoitettu. Luvassa olisi viela yhdet syntymapaivat talle viikonlopulle, tyttaren luokkakaverin pikkusiskon syntymapaivat. Samassa paikassa, samalla kaavalla. Luvassa olisi parit syntymapaivat ensi viikonloppunakin. Kysymys kuuluukin jaksaako viela tanaankin, miten ensi viikonloppuna.

Lapsillamme on vilkkaampi sosiaalinen elama kuin meilla vanhemmilla. Se nakyy kutsuissa syntymapaiville, melkein jokaiselle, mita taalla jarjestetaan. Kaikkiin tekisi mieli osallistua, mutta turnauskestavyytta ei ole viela tarpeeksi. Iloinen juhlinta muuttuu pakolliseksi suorittamiseksi. Sijaiskarsijoiksi joutuvat ne juhlinnankohteena olevat, joiden syntymapaivat tulevat juhlakauden lopussa.

Positiivisesti ajatellen on naissa juhlissa puolensakin. Arkielama kun on taalla hyvin rajoittunutta ja kapeaa, tuovat juhlat edes joskus vaihtelua rutiineihin ja viikonlopun kuvioihin. Siis joskus.

7.3.09

6.


Pikkumies, tanaan.
Joka vuosi tana paivana ajatukset palaavat niihin tunteihin, jolloin elimme epavarmuudessa jaksaako pienet keuhkot hengittaa ja sydan lyoda. Miten matka jatkuu ensimmaisista tunneista eteenpain.
Nyt meilla on kuitenkin reipas pikkumies, joka parhaimmillaan valloittaa kaikki, pahimmillaan saa aidistaankin esiin uhmaikaisen.
Suuria tunteita, jatkuvaa energiaa. Nopeutta, notkeutta. Vilkautta, vikkelyytta. Rikasta mielikuvitusta, isoja tarinoita.
Niilla kay tama pikkumies.

6.3.09

ensimmainen sanelu

Pikkumiehen ensimmainen sanelu, englanniksi. Sanat olivat seuraavat sun, ant, ten ja tent. Kaikki olivat oikein kirjoitettuna, ainoastaan e- kirjaimet nurinpain. Ei tullut tarraa, kukkaa tai oikeinmerkkia vaan sanat taytyi kirjoittaa uudelleen. Jokainen nelja kertaa.

Taa aiti on nyt hieman surullinen. Tsempattu kun on, ei kauheasti pakottaen mutta aina kotilaksyt tehden.Pikkumiehesta lukemaan opettelu on maailman tylsinta puuhaa juuri nyt. Motivointikeinona uudelleenkirjoitus on tuskin mikaan parhain tassa tapauksessa. Ehka sita e-kirjaimen oikeinkirjoitusta olisi kannattanut treenata ensin, ihan kirjoituksen kannalta. Varsinkin kun arabian kieli on vaantamassa kirjoitusta nurinkuriseksi.

Selvisi myos, etta ensi vuoden ekaluokkalaisten odotetaan osaavan lukea kouluun tullessaan. Taman kevaan suosituimmaksi kirjaksi tullee Hauska Matka-aapinen. Jos ei muuten niin huijaten. Kirjoittamisessa auto ja isi onnistuvat jo ihan ilman auttamista. Toivoa siis on.

5.3.09

raisa raakku ja kaisa kaakku

Sain ylimaaraisen paivan kaytettavaksi. Luksusta. Aani raakkyen ilmoitin aamulla koululla ettei tasta opesta aanta lahde. Samalla paljastui etteivat nuo minua olisi kaivanneetkaan. Yksi ryhma on vierailulla elaintarhassa, toinen soppaa keittamassa ja kolmas tutustumassa laakarin ja kauppiaan ammatteihin.

Kaasupullotkin sain taytettya kaasulaitoksella, kaupasta uunituoreita patonkeja ja kaiken huipuksi synttarisankarimme saa leipomosta kakun viikonloppuna oleviin juhliinsa. Tuntui varmemmalta tehda tilaus kuin leipoa itse. Taman viikon karmoilla tulos olisi itsetehtyna ollut varmaankin grande katastrofi. Vaatimuksetkin olivat kovat, Indiana Jones olisi kakkuun pitanyt upottaa, tavalla tai toisella. Yllatys lienee melkoinen kun Tom ja Jerry ilmestyvat laatikosta.

4.3.09

paivan ilot ja murheet

Paivan positiiviset:
  • aurinkoa, aurinkoa joka puolella.
  • kolme paivaa kuivumassa olleet pyykit kuivuivat kuiviksi parissa tunnissa.
  • sahkot reistailevat edelleen, mutta nyt virtaa saadaan jo paremmin kuin paiva sitten.
  • mies kavi paakaupungissa ja loysi jogurttia, tuota herrojen herkkua. Neljan purkin kokoonpano maksaa tata nykya yli 10 dollaria.
Paivan pohjat:

Mozilla Firefox irtisanoutui tyostaan talla koneella. Tuo viekas Tulikettu romahti ja vei mennessaan kaikki kirjanmerkit. JOKAIKISEN. Turha kai mainita, etten ollut niita minnekaan muualle tallentanut. Googlen syotteenlukijassa on tallessa joitakin muttei laheskaan kaikkia. Olo on....tyhja.

Mies vaihtoi uuden selaimen ja se toimii ainakin viela hyvin. Mutta ottaa oman aikansa tulla tutuksi uuden ja vieraan selaimen kanssa, puhumattakaan siita, etta loytaa kaikki osoitteet uudelleen.

Joten pieni avunpyynto.

Jos haluat minut kylailylle, jatathan kommentin ? Kiitos!

3.3.09

selfportait

Tassa vaalitarkkailija Lahi-Idasta.

Niita taalla nimittain kohta vilisee, kansainvalisia vaalitarkkailijoita. Keksinkin, etta siinapa olisi minulle lyhytaikainen tyopaikka. Olen jo valmiiksi maassa ja tuntemusta seka kokemusta maasta loytyy. Suomalaisena olen harmiton ja viela puolueeton. En omaa puoluetaustaa. Lukion historian ja yhteiskuntaopin oppimaaran kaytya ymmartaa demokratian perusteet ja reilun vaalitavan. Aanestamassa olen kaynyt itsekin. Olen rehellinen, oikeudenmukainen ja tarkka. Tyohaluja ja motivaatiota loytyy.

Taydellinen tyontekija ?!

Nyt tarvitaan vain se tyonantaja... Haloo ???

2.3.09

lines




at the beach.