30.4.09

juhlia ja inspiraatiota


Vappua emme ole viettaneet sitten esikoisen syntyman, joten poikkeusta emme taida tehda tanaankaan. Viikonlopulle on luvassa synttarijuhlia taas pariinkin otteeseen, joten eikohan ne riita juhlinnaksi. Puolivakavissani olen suunnitellut paassani lasten juhlakirjaa, silla naissa synttaritouhussa alkaa tulla jo puoliammattilaiseksi. Kirjan teemana voisi olla vahalla rahalla, suurella innolla ideoita ja vinkkeja lastenjuhliin.

Mutta tavoitteet olisivat kovat. Kirjan taytyisi olla yhta paljon inspiraatiota antava kuin tuo ostamani korukirja. Kyseinen kirja nimittain innoitti ostamaan varikkaita kukkasia kotiin. Poikkeus, joka harvoin tapahtuu. Jotenkin tuntuu, etta juhlakirjan ideointia on viela syyta jatkaa.

29.4.09

kukkasia



Samaisesta kirjasta viela pari kuvaa. Virkattujen korujen lisaksi ohjeita loytyy myos muilla menetelmilla tehtaviin koruihin. Neulaa ja lankaa kuluu naissa mutta ei mitenkaan vaikeaa, ainakaan kun kuvia katselee. Myonnettava on, etta omalla kohdalla tekeminen saattaa kysya hermoja.

Rannekoru on tehty huopuneista villavaatteista. Leikkaa, kiinnita ja yhdista. Ensi kesan kirpputorireissulla etsitaankin sitten villapaitoja. Rannekorun tekoa on kokeiltava.

Pellavainen hiuskoru on upea kuvassa, joten sen on pakko olla upea myos luonnossa. Helmia loytyy, pellavaa ei, joten kesaloman odotuskuume kaantyi juuri akilliseen nousuun. Tallaisen kukkasen haluan hiuksiini kesalla.

28.4.09

ihanuuksia





Matkalta mukaan tarttui kirjaihanuus, Emi Iwakiri: beautiful hand-stitched jewellery.Toinen toistaan kauniimpia koruja. Simppeleita.Yksinkertaisia. Ihania.

Nyt jos koskaan on opeteltava virkkaamaan muutakin kuin isoaidin nelioita ja kukkia.

27.4.09

pannulappuja



Muutamat hyvin palvelleet t-paidat paasivat uusiokayttoon. Ensin tylsilla saksilla leikattiin kudetta, sitten postipoika toi Suomesta isomman virkkuukoukun. A vot. Pannulappuja tahi pannunalusia, vaikka molempia.

Kasiala oli mita oli, tarkeinta oli etta luontoa sai saastettya pienen teon verran. Naina ulkomaan vuosina olen kuljettanut kassikaupalla vaatteita edestakaisin tanne ja Suomeen mutta nyt se saa luvan vahentya. Kuitenkaan en halua nahda vaatteiden joutuvan roskiin, joten kierrattamisprojektit jatkuvat edelleen.

25.4.09

surfing



Jokunen viikko takaperinen yleisella rannalla liehui leijoja. Lahempi tarkastelu paljasti tosiasian. Tuulisurffarit olivat valloittaneet rannan. Mies, vanha surffari jo 80- luvulta, alkoi puhua levottomia uudesta surffilaudasta ja lasten opettamisesta surffaamaan.
Onneksi ei paakaupunkireissulla tullut vastaan yhtaan surffilautaa. On pakko parjata vanhoilla lainelaudoilla.

24.4.09

viela paakaupunkia




Perjantain kunniaksi viela kuva moskeijasta.Siita samasta, joka on jo iltavalaistuksessa blogissa naytetty. Sijainti moskeijalla on huono, teiden risteyksessa, eika se paase mistaan kuvakulmasta oikeuksiinsa. Moskeija on nimittain vaikuttavan nakoinen.

Telttaviritelma vieressa on sen samaisen edesmenneen paaministerin muistomerkki ja hauta. Teltan seinissa olevat hahmot ovat toisia murhattuja henkiloita lahivuosien ajalta.Kaikki kuuluvat samaan ryhmittymaan, siihen ryhmaan, joka on talla hetkella paikallisessa eduskunnassa enemmistona.

Taman aukion ovat varmaan nahneet kaikki ne television katsojat, jotka ovat nahneet lahetyksia taalta pain maailmaa.Niita lahetyksia, joissa on enemman kuin kymmentuhatta ihmista ja yhta paljon lippuja.

Ja kaiken taman keskella on tuo pieni talo, missa punaiset ikkunaluukut. Se on meidan kirjakauppa.

23.4.09

sen minka nuorena oppii

...sen vanhana taitaa.
Ei valia oliko umpinaiset kengat
vai sandaalit,
kenkia kiilloitettiin koko ajan.
*
Herrasmiehen otteet.

22.4.09

***


Viela kuvia paakaupungista. Ylemmassa kuvassa tien keskella oleva muistomerkki kertoo paikan, missa vuonna 2005 murhattiin entinen paaministeri ja lukuisa joukko muita ihmisia. Samassa kuvassa nakyy taustalla sisallissodassa luotien ja rakettien reijittama vanha Intercontinental hotelli. Sen edessa on saman ketjun uusi hotelli.
*
Tanaan olisi ollut turvallisuusharjoitus, jonka jatin suosiolla valiin. Naina vuosina olen pariin osallistunut, joten eikohan tieto ole jo paassa. Toisaalta olisin kylla voinut menna kysymaan miksikohan evakuointireppuun tulisi pakata makuupussi ja ilmapatja. Mitaan jarjellista selitysta en niille ole viela keksinyt.

21.4.09

lomapaivat






Talla kertaa vaihdoimme kattouima-altaan sisatiloihin ja pakko myontaa, kylla tassakin on omat puolensa. Niina aikoina mita hotellilla olimme, meidat loysi taalta, uima-altaalta.
Onnenkauppaa oli sekin, etta uimamaskeihin loytyi snorkkelit. Sen jalkeen lapsia ei enaa pinnan paalla nakynytkaan. Paivien tuloksena pikkumies jaksoi uida jo melkein koko uima-altaan pituuden ja tytar oppi kroolaamaan. Ei hassumpaa.

20.4.09

matkasta





Fyysisesti emme matkustaneet edes 100 km, pysyimme rajojen sisapuolella mutta henkisesti oli kuin olisimme olleet ulkomailla.

Nautimme kavelyista.Kukaan ei tuijottanut tai huudellut peraan.Leikimme turisteja ja kannoimme kameroita mukanamme. Kukaan ei juossut peraan ja kysellyt tarkoitusperiamme kuvaamiseen. Nautimme jokaisesta suupalasta vaikka ne edustivat lansimaista kulttuuria parhaimmillaan tai pahimmillaan.

Irtiotto oli mita parhain ja juuri oikeaan aikaan toteutettu. Nyt taas jaksaa kunnes kesaloma koittaa.
*
Minusta tulisi varmasti maratoonari, jos tata rantatieta saisin juoksennella aamuisin. Ei siksi, etta se on useamman kilometrin pituinen vaan siksi etta se on vaan niin hieno paikka. En varmaan malttaisi lopettaa juoksemista.

19.4.09

kotona taas

Home sweet home. Borta bra men hemma bast.
Kotiinpaluun kunniaksi vietimme paivan parvekkeella. Matkavasymyskin karisi siina samalla.
Totaaliuppoutuminen uuteen kirjaan aiheutti sen, etta iho on nyt hieman lammin.Punertavakin tuo nayttaa olevan. ( Niin mitka aurinkovoiteet ?) Mutta ei pida valittaman.

Lapsilla vapaata viela huominen, kiitos ortodoksisen paasiaisen.
Nyt nautitaan.

15.4.09

irtiotto

Hulvatonta hulinaa.
Jossain pain maailmaa.
Viela pienen tovin.
Palaan kuvien kera.

13.4.09

siivouskarpanen



Kaksi paivaa jaksoin. Seinien sisalla saimme jotain paasiaistunnelmaa viriteltya, mutta kun ymparoiva kulttuuri ei paasiaista harrasta, luovutin minakin. Tuumasta toimeen.

Ensin alkoi tapahtua olohuoneessa. Yksinainen sohvankappale ( joka on oikeastaan lastensanky) siirtyi muiden sohvien jatkoksi ja nyt meilla on tilaa istuskella, lohoilla ja makoilla. Jaako kaikki nain, on viela kysymysmerkki. Taman kaiken tarkoituksena oli havainnollistaa miehelle, etta suunnittelemani lautatiilihyllykko olisi meille enemman kuin tarpeen ja sopiva paikka sille on sangylta vapautunut tila. Ilmassa on huomattavaa asialle lampenemista, joten huoneen muokkaus tullee jatkumaan edelleen.

Tuulen pyorteen tavoin etenin miehen ja omaan vaatekaappiin, omaani jo toistamiseen. Jostain syysta ei ollut ollenkaan vaikeaa luopua vanhoista t-paidoista. Lieneeko syyna se, etta isohko virkkuukoukku odottaa materiaalia jatkotyostamiseen. Yksi matto on jo tehtyna.

Ja pesukone on pyorinyt, pyorinyt ja pyorinyt. Talvi on jatetty nyt taakse. Talvivaatteet pesty ja pakattu, mika minnekin.

11.4.09

illan puuha

Taman illan ohjelmassa on suklaamunien piilotus.
Yhteen huoneeseen ja maksimissaan 150 cm korkeuteen
tulee kadottaa pieni pussillinen.
Haastetta kerrassaan.
Huonekaluja muutamia, avaruutta senkin sijaan.
Tosin lapset ovat hyodyntaneet loysaa siivouskuria
ja vallanneet olohuoneen leikkeineen.
On varmaan parasta jattaa totaalikaaos vallalle
ja hyodyntaa tavararoykkioiden mutkat ja kiemurat.

10.4.09

***


Pitkaperjantai on nimensa veroinen. Tanaan aika on mennyt eteenpain hitaasti. Todella hitaasti. Ei kiiretta vaan jouten oloa.
*
On olemassa yksi asia mita kaipaisin nopeuttamaan ajankayttoa, varsinkin tallaisina pyhapaivina. Nimittain astianpesukone. Keittiossa odottava vuori astioita on korkea. Juhlapaivallisten jalkeen meidan jokainen kippo ja kuppi on kaytetty. Tasot ja liedet taynna. Keittion jarjestaminen taitaa vieda aikaa yhden perjantain pitkan illan.

9.4.09

spring holidays

Tahan mennessa tanaan:
Syoty yhdet jaateloannokset.
Koti saanut paasiaiskuorrutuksen tyttaren toimesta.
Aurinko paatti tulla esiin sadepilvien takaa.
*
Naissa merkeissa on hyva aloittaa lomailu.
Kymmenen paivaa hulvatonta menoa luvassa.

8.4.09

silent week

Hiljainen viikko on mennyt oikeassa elamassa vauhdilla.
Eilen oli viimeiset tuntini koululla. Tama vapaaehtoistyontekija otti aikaistetun kesaloman. Hieman haikeutta olotilassa mutta lisaantyva oma aika on pelkkaa plussaa. Eika tassa laakereilla lepailla, nyt on tarkoitus tehda yhta sun toista.

Eilen kavimme tyttaren kanssa katsomassa Oliver Twistin koulun naytelmakerhon esittamana.
Dickensin vanha englanti paikallisesti lausuttuna vei energiaa mutta hyvat roolisuoritukset kompensoivat. Viime vuoden kevaalla samainen kerho esitti Romeon ja Julietin. Olemme kuin huomaamatta luoneet perinteita kevaalle.

Hiljaisuutta on ainoastaan internet-yhteyksissa. Nopeudet pitavat huolen siita, etta jokaisen sivun avautuessa kerkean tehda paljon muitakin asioita. Lajitella puhtaita vaatteita, lakaista lattiaa, jarjestella, keittaa kahvia... Tama on jo ajankayton maksimointia.

7.4.09

odottamisen sietamaton keveys


Tyon alla kesalomasuunnitelmat.
Lentovaraukset olisi tehtava piakkoin.
Pinna alkaa kiristya, olo on levoton.
Tuntuu, etta nyt tama maa on taas nahty.
On pakko paasta nollaamaan tilanne.
Pakko paasta pois.
Lomalle.
Mita pikemmin, sen parempi.
*
Yksi tieto helpottaa.
Olotila vaihtuu kuin
taikakeppia heiluttaen
levolliseksi
kunhan lentoliput saadaan varattua.
*
Siihen saakka mennaan varpaillaan
ja hymyillaan hampaiden valista.

6.4.09

this morning



Tana aamuna klo 6.30, + 26 C.

Aamulenkilla menomatkalla kova etelainen vastatuuli
pakotti ottamaan useamman askeleen
ja puskemaan lapi tuulen.
Tulomatkalla kilpajuoksua tuulen mukana
ilmassa leijuvien roskapussien kanssa.
Valkoinen voitti.
Melkein.
Ennen maalilinjaa se lensi mereen.

4.4.09

few words

Taman viikonlopun ohjelmassa ollut syomista ja lohoilya.
Todettu sen verran mukaviksi ohjelmanumeroiksi,
etta jatkamme samalla kaavalla viela huomisen.

Maukasta viikonloppua muillekin !

3.4.09

turvallisen turvatonta


Jokaisessa maassa turvallisuustilanne voi muuttua seuraavan 24 h aikana kriittiseksi. Jos Suomessa prosentiaalinen mahdollisuus tallaiselle on nolla, taalla se on 99,9 %. Mutta tieto(?) ei elamaamme ohjaa, vaan luo sille raamit.

Ulkoministerion matkustustiedote maalle kertoo, etta turvallisuustilanne maassa on epavakaa, eika tanne juuri nyt suositella matkustamista. Nakyyko epavakaus meidan elamassamme ? Juuri nyt tai siis viela, ei. Elamme arkea totuttuun tapaan. Lapset koulussa, liikkuminen kaupungissa on ihan normaalia. Toki meilla on nyt, niinkuin on aina, vetta isoja tonkkia varastoituna, kaapeissa kuivamuonaa, ruokatarvikkeita sen verran, etta parjaamme useamman paivan ilman kaupassa kayntia, jos sellainen tilanne tulee.

Matkustustiedotteen kanssa olen eri mielta siita, etta pimealla liikkuminen on turvallista. Meidan kaupungissa on talven mittaan ollut suora piikki ylos pain lahinna naisiin, ulkomaalaisiin, kohdistuneissa hairinnoissa. Yhtamielta tiedotteen kanssa olen siita, etta valokuvaamiseen suhtaudutaan talla hetkella negatiivisesti, jopa vainoharhaisesti.

Onko turvallista ? Suhteellinen kysymys. Arki menee omalla painollaan ja joskus saattaa jopa unohtaa hetkeksi millaisissa oloissa elaa. Sitten kun jotain tapahtuu, muistaa taas missa sita ollaan. Kun mistaan ei ole varmuutta, kasvattaa se epavarmuuden sietokykya.

Pelottaako ? Toisaalta voi pelata ihan kaikkea, toisaalta ei ole mitaan konkreettista mita pelata. Naina vuosina on tapahtunut asioita, joita ilmankin olisin voinut elaa. Koettuani ne, elan kuitenkin yha. Asioita tapahtuu. Eika pelolle kannata ylivaltaa antaa, muuten jaa elama elamatta.

Matkustustiedote kokonaisuudessaan loytyy taalta .

2.4.09

spring

Se on nyt, kevat.
Auringon tuntee jo iholla.
Nenaan tulee kevaan oma tuoksu.
Vaatekerroksia vahennetty.
*
Kolme kuukautta ja ollaan lomalla.
Tama vuosi on mennyt nopeasti.

1.4.09

coffee morning




Lukukausien aikana joka viikko sama paikka, sama aika. Kymmenkunta naista ympari maapallon. Yhteista se, etta kaikki taalla miehen tyon vuoksi, kotirouvina. Kaikilla muulla tavoin erittain heterogeeninen ryhma.

Taman paivan puheenaiheena olivat etelanaapurin uusi hallitus, taman maan lahestyvat vaalit, muutama muu tassa maassa tapahtunut juttu, vaalitarkkailu, lahestyva kevatloma, kesan matkasuunnitelmat, lippujen hinnat, paikallinen koulu vai kansainvalinen koulu, arviointi koulussa, lastemme eraanlainen valiinputoaminen suhteessa paikallisiin lapsiin, uusi paivahoitopaikka pienemmille, paivan ruoka ja ruoan laittamisen vaikeus, toisinaan, uuden kerrostalon rakentamisen aloitus, paikallinen vuokrataso ja huonot vuokraisannat ja viela jotain muutakin.

Ja mika parasta, jokaisella joka viikko samanlainen kahvi.