12.1.09
opiskelua elamaa...
...vai koulua varten ?
Numeroita, aakkosia. Niita meilla riittaa.
Nyt tyon alla tavut, ai ai. Vasta harjoiteltiin tekstausta, nyt pikkumies harjoittelee jo kaunokirjoitusta. Lukeakin pitaisi jo osata, ainakin muistaa kotitehtavana olleet lauseet ulkoa. Paivakodin viimeinen, valmistava luokka vetaa jos ei pikkumiehesta, niin ainakin aidista, mehut.
Isosisko ei tahan paivaan mennessa ole kaunokirjoitusta harjoitellut mutta jo toistamiseen kertotaulua opiskellaan. Paassalasku tuottaa viela hankaluutta, varsinkin nopeassa tempossa kysyttaessa. Ja kun pitaisi jo osata, olisi pitanyt jo viime viikolla. Isosiskon tunnuslause onkin -nyt mopo karkasi- kun tulee vaara vastaus. Keskittymisen taito on nyt aarteista suurin.
Ja aiti miettii mita tehda, miten ohjata. Onko mitaan mielta, etta kaikki pitaa oppia ulkoa maan tapojen mukaisesti.Voisiko jotain ehka jossain valissa ymmartaakin.Hauki on kala - metodi kun ei pidemman paalle pitkalle vie.
Yllaolevien kirjoista ei juuri nyt ole apua kouluasioissa. Ehka niista oppii jotain elamaa varten.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
11 comments:
Täällä opetellaan suoraan kirjoittamaan ranskaa kaunolla jo ekalla luokalla arabian lisäksi.
Onpa mielenkiintoinen kirjapino. Täytyy laittaa muistiin nuo.
Marita, nyt hokasin miksi ne kaunonalkeet.Sen ranskan takia, alkaa ensi vuonna. Tytar aloitti sen vasta tana vuonna, 3.lk:lla.
pikkupappi, tuo 3rd culture children on hyva. Ilona Tikka on kirjoittanut kirjan Suomalainen lapsi maailmalla(Kansanvalistusseura), jossa oli suppeammin samat asiat.Mutta tama on parempi. Naisen itsetunto on tylsa,en suosittele :).Noihin kahteen muuhun palaan aina uudelleen.
Eikö ranskaa voi kirjoittaa muulla tavoin?? Outoa :-)
Ei sitä ainakaan kirjoiteta, kouluissa siis.
Voisin kirjoittaa pitkään ulkoaopettelusta mutta kun on tää sydänvaiva....;-)
_Hoya_, jaa, ei tietoa.Mutta jos ymmarsin oikein, Violetin kommentista, sita ei siis muutoin kirjoiteta.
Violet, ymmarran. Mulle tulee itsekehitetty aivoinfrakti naista jutuista :). Mutta olisi ollut ihan kiva kuulla kokemuksia.Tuntuu, etta olen ainoa, joka ei ymmarra.
Pojat ovat siis käyneet vain ranskalaista koulua ja siellä on alusta pitäen opetettu kaunokirjoittamaan. TOKI luetaan ja tunnistetaan kaikenlaisia kirjaisintyyppejä, mutta kaunokirjainten opettelu aloitetaan jo maternellessa, ei tosin ihan 3-vuotiaana;'-)
Niin, ulkoaopettelu (mm. jumalattoman pitkät ja lukuisat runot, joiden sisällöstä lapset eivät välttämättä tajua mitään..) on tainnut kuulua ranskalaiseen(kin) koulusysteemiin aina. Eikä siellä kovin helposti muuteta mitään mikä on ollut aina...
Violet, ok,nyt ymmarran tuon ranskankielen. Meidan lapset kayvat ykstyista koulua, jossa opetussuunnitelma on libanonisenglantilainen.En ole ollenkaan vakuuttunut tasta systeemista mutta ei voi kouluakaan vaihtaa kun vaihtoehto on ranskalainen koulu ja sitten aariuskonnolliskoulu.Pienin paha tuo koulu.
Tanaan nain koulun seinalla high honour listat lukion loppuun ja ylimmilla luokilla oli tyhjaa taynna high honoreiden kohdalla, honoreita oli vain pari...eli opetusmetodi tokkii jossain kohden.
Kyllä lapsista ihan hyviä ihmisiä tulee vaikka joutuvat opettelemaan ulkoa ;-)
(Tosin, myönnän että vaikka täällä ilkun, minunkin sydämeni saattaisi ruveta lyömään epätahtia, jos lapseni joutuisivat pänttäämään esim Kalevalan runomittoja)
_hoya_, jokun kertotaulun muistaminen ulkoa on ihan hyodyllista,auttaa jossain tilanteissa mutta muuten jonkun tarinan tai runojen opettelun kylla kyseenalaistan - mita tarkoitusta varten, miksi, mita hyotya ?
Muuten tuli mieleen,vaikka Kalevalaa en kuunaan ole ulkoa opetellut, mutta mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi, lahteani laulamahan...:)
Niinpä. Onko tuostakaan ollut hyötyä. Hupia noista ulkoaopituista jutuista kyllä on :-)
Post a Comment