12.10.12

white shirt, black skirtTänä aamuna koululla:
Äiti: "Huomenta, olisikohan rehtorilla hetki aikaa?"
Rehtori: " Ei, nyt on kansallislaulun aika."
Äiti, omassa pienessä mielessään: "täh?"

Kansallislaulun jälkeen.

Äiti:"Voisinko nyt kysyä, pitääkö stipendijuhlassa lapsella todellakin olla valkoinen paita ja musta hame? Jos näin, niin miksi? Aikaisemmin tälläistä ei ole ollut."
R:"Kyllä, haluamme, että kaikki ovat samasta muotista ( törkeä käännös sanasta unify). Nyt on uudet tavat. Kyllähän kaikilta löytyy valkoinen paitapusero ja musta, suora hame.Teilläkö ei ole?"
Ä:" No ei just ole. Mutta ei hätää, lapsi on puettuna juhlassa".

Sitten äiti lähti lenkille ja puri poskihampaitaan, kun tajusi mihin suuntaan lastensa koulua ollaan viemässä- puheet paremmasta koulusta näkyvät vain kiristyneenä kurina, kyykyttämisenä ja ei väliä sisällöllä, kunhan ulospäin näyttää yhtenäiseltä.

Jos minusta on kiinni, tytär laittaa värikkäät tennarit hameen kanssa juhlaan. Niinh.

ps: Käsi pystyyn, kenen lapsella on vaatevarastossa valkoinen paita ja musta suora hame/suorat housut?

9 comments:

Mine said...

Meillä, kun kouluvaatteet on ne typerät tumma hame ja valkoinen paita:). Ja pojilla suorathousut ja valkoinen paita. Siis ihan karseaa, epäkäytännöllistä ja tyhmää.

pikkujutut said...

Mine, ymmärrän niin sinua.Meillä on siniset housut, raidallinen kauluspaita, tyttärellä nyt t-paita ja essumekko. Olisi siis ollut edes kouluvaatteet mutta nyt vielä tälläiset lisätylsät vaatteet.Puren edelleen hammasta :).

mizyéna said...

Ei ole. Meillä kävi käsky, että liikuntatunnilla jokaisella pitää olla mustavalkoiset urheiluvaatteet. Viime vuonna ne piti olla sinivalkoiset. Silloin kuuliaisesti ne ostettiin. Uhkasin vielä ostaa oiekin kunnon Suomiverkkarit jokaiselle mutta mies ostikin Pumat tms. Jossain vaiheessa vuotta alkoi lapsilta kuulumaan, että kaikki tulee ihan missä tahansa vaatteissa liikuntatunneilla eikä väreillä ole väliä. Tänä vuonna en siis aio kuunnella käskyä vaan me urheillaan vaikka pinkissä jos sillä päällä ollaan. Joka tapauksessa mun osan päivää lapsilla on tyhmät siniruudulliset koulutakit päällä eli mitä väliä sillä on minkä värisissä liikuntatunneilla ovat?? En tajua.

Kansallislaulu täällä kyllä lauletaan ihan joka aamu joka koulussa aamunavauksena. :D

Anonymous said...

Meidän esikoisteinillä on välillä semmosta hössötystä vaatevalintojen kanssa koulupäiviä varten, että hiljaa mielessäni kiroilen, miks täällä ei ole koulupuku käytössä :).

Kuulostaapa kurjalle tuo teidän koulun "uudistus"suunta. Tyhmää.

Ja vielä vastaus kysymykseen - meillä ei ole lapsilla eikä mulla tuollaista valkoinen-mustayhdistelmää.

En ole muuten ikinä omistanut valkoista kauluspaitaa enkä mustaa hametta tai mustia ns. suoria housuja, kun tarkemmin mietin. Yhdet mustanharmaat farkut mulla oli joskus nuoruudessa.

Lempi Sveitsistä

Yaelian said...

Täällä oli ennen koulu.uniformi ja luin joku aika sitten,että se tekee paluuta.Ja sitten on firmoja,joissa teetetään yhteinäiset,koulu logolla painetut T-paidat.Nyt kun ajattelen,niin toisessa vapaaehtoispaikassa lapsilla on monta eri väristä koulunsa T-paitaa.

Anonymous said...

Meidän koululaiset saavat vapaasti valita, mitä päälleen laittavat; minäkään en enää siihen puutu. Muistutan kyllä välillä Rillipäätä, että laittaa lämmintä tai sateen kestävää tarpeen mukaan + käsineet pyöräillessä. Teini voi minun puolesta kulkea tennareissa vaikka koko talven...

Mutta, mutta meiltä löytyy kyllä valkoiset paidat ja mustat/tummat hameet; Teiniltä kapea ja Rillipäältä leveähelmainen. Kyllä meilläkin on pukukoodi -- srk:n kuoron esiintymisissä... Tosin sopimusta on uhmattu välillä farkuilla, liivihameilla ja villatakeilla ilman ongelmia tai moitteita. t: Tiina

Kärsivällisyyttä koodeihin !

Esikoinen on juuri lähdössä kirpputorikierrokselle ystävänsä kanssa etsimään akateemiseen pöytäjuhlaan asua; sen tilaisuuden pukukoodina on "Mari-paita" ! Jennasta (ei Esikoisesta) tulee isona luokanopettaja.

Anonymous said...

Pystytkö katsomaan netin kautta Yle Areenaa ? Tänä syksynä on tullut todella hyvä neliosainen sarja Hulluuden historia Yle Teemalla. Katso ihmeessä, jos saat näkyviin ! t: Tiina

pikkujutut said...

Mizyena, meillä on sporttiasu erikseen, ja koska lapsilla on lähes joka päivä jotain liikuntaa, joko koulutuntien aikana tai harrastuksina koulun jälkeen, ovat suurimmaksi osaksi viikkoa sporttivaatteissa koulussa ja se asu on äidinkin mieleen :). Kansallislaulu lauletaan täälläkin ojka aamu, nyt vain ensimmäistä kertaa kaikki hiljennettiin siksi ajaksi :).

Lempi, koulasuilla on kyllä kieltämättä puolensa ja tuo kuvauksesi on se yksi tärkein.Koulun suunnasta täytyy vielä kuulostella lisää mutta poissa ovat rennot päivät ja tietty henki, harmillista, että se näkyy jo nyt. Loistavaa, minullakaan ei ole, en ole siis outo tapaus.

Yaelian, täällä taitaapi olla kaikilla joko univormu tai pukeutumissäännnöt.Onhan siinä puolensa, ainakin vaatteita kuluu vähemmän.

Tiina, hyvä tietää, tullaan teiltä lainaamaan puuttuvat vaatteet:). Minulla pistää vastaan se, että ostaisin mustan hameen vain yhtä tilaisuutta varten ja se jäisi sitten käyttämättä, varsinkin kun hintaa hameelle tulisi kiitettävästi. Mari- koodia vastaan en olisi minäkään. Tsekkaan Areenan, toivottavasti onnistuu.

Anonymous said...

Edellisen kerran minä olin innoissani "hulluudesta" Kellokosken prinsessa elokuvassa ja kirjassa; raahasin Esikoisen ja naapurin rouvan elokuviin + pakotin ihmisiä lukemaan kirjan. Elokuvissa nauroin ihan eri kohdissa kuin muut ja kirjasta ei erityisesti pitänyt kukaan (paitsi minä). Elokuvassa EI ollut oikeasti mitään hauskaa; se oli järkyttävä tarina suomalaisesta hulluuden historiasta. Niin kuin Ylen sarjakin... Oikeasti siitä tuli paha mieli ja surullinen olo; voit hyvin jättää väliin ! Uudelleen harkinneena Tiina