11.11.11

a word with deeper meaning

Suunnittelemme joulujuhlaa lapsille, koko perheelle.
Joulupukki, joulukuusi, joululahjat, joululeikit, joululaulut, jouluruoat.
Ei missään nimessä mitään hengellistä. Maalliset pikkujoulut. Tilaisuus on avoin kaikille, uskontokunnasta riippumatta. Suunnitteleehan juhlaa hindu, kristitty, ortodoksi ja muslimi.

Niinpä kun minulta kysyttiin, että voisiko joulu-sanan jättää pois juhlista, jäin sanattomaksi.
Perusteluna kysyjällä oli se, että tällöin kaikki voisivat osallistua, myöskin ne, jotka joulua eivät juhli mutta ehkä haluaisivat tulla juhliin.

Kysymys oli minusta hieman törppö. Eihän se sanan poistaminen mitään muuta. Sisältö kun on sitä mitä on. Ja jos sisältö muutettaisiin, silloin kyseessä olisi jokin muu juhla. Nyt on kuitenkin kyse joulujuhlasta. Toisille se on vuoden tärkein juhla, toiset juhlivat pelkästä juhlimisen riemusta. Jotkut eivät sitä juhli missään muodossa.

Tällä viikolla kunnioitettiin tätä, pian on tämä ja sitten on joulu. Joku näistä päivistä on tärkeä jollekin. Siispä rauhaa, rakkautta ja avoimet ovet...tai ainakin himppu suvaitsevaisuutta.
Ja tämän meinaan sanoa myös ääneen.

9 comments:

Olina said...

Juuri niin! Olen ihan samaa mieltä. Välillä tuntuu, että ihmisillä sekoittuvat kaksi asiaa: suvaitsevaisuus (joka toivottaa erilaiset traditiot tervetulleiksi ja elämään rintarinnan, sekoittumaankin, jos niin on ajansaatossa käyvä), ja tämä outo tasapäistämisvimma, missä ei enää saa viettää joulua (tai sen puoleen mitään muutakaan jollekin kulttuurille tunnuksenomaista juhlaa), ettei vain kukaan sellainen loukkaannu, joka ei sitä vietä.

Yaelian said...

No todellakin! Joulujuhla on joulujuhla ja eihän sitä ole pakko tulla jos se jotakuta häiritsee..Minustakin osoittaa suvaitsemattomuutta että pyydetään poistamaan "joulu"-sana joulujuhlasta!

Anonymous said...

Minusta tämä yleismaailmallinen suvaitsevuus on saanut vähintääkin erikoiset mittasuhteen ! En ota tänän muuta kantaa kuin: pitääkää se JOULUJUHLANNE ! t: Tiina

Ps.Eilen illalla työpaikaltani oli hakattu yhden henkilön toimesta 35 ikkunaa rikki - hoitajat olivat kirkuneet ja väistelleet laseja. Tekijä EI ollut suomalaista alkuperää, mutta sitä EI saanut sanoa ääneen... Että hyvää ja rauhallista joulua vaan kaikille !

pikkujutut said...

Olina, muslimiystävä täällä, joka on juuri aloittanut prosessin saadakseen erään länsimaan kansalaisuuden, sanoi hyvin, että ei hän sinne maahan mene vaatimaan itselleen etuoikeuksia esim. uskontoon liittyen vaan se on hän, joka sopeutuu valtakulttuuriin.Hänen on ymmärrettävä se, että siinä maassa asiat ovat tietyllä tavalla ja hänen on opittava elämään niiden tapojen mukaan.Jotenkin siis noin.

Täsä meidän tapauksessa olisin ymmärtänyt kysymyksen, jos tarkoituksena olisi ollut esittää jouluevankeliumi mutta kun olimme jo poistaneet kaikki uskonnollisviritteiset asiat, kysymys oli mielestäni aiheeton.

Yaelian, tiedän, että kysyjällä ei ollut tarkoitus olla suvaitsematon, hän oli varmasti vilpitön ajatellessaan joulu-sanan loukkaavan mutta kuten tuossa jo Olinalle sanoin, tässä tapauksessa kysymys oli tarpeeton. Ja tiedän senkin, että kaikki eivät koskaan tule. Halloween juhlasta jäivät pois ne, joiden uskonto ei katsonut ks. juhlaa hyvällä. Emme mekään olleet esim. Hindujen pyhässä juhlassa.Ja aina on niitä, jotka eivät juhli syntymäpäiviäkään. Tärkeintä minun mielestä on kuitenkin tehdä tiettäväksi että kaikki ovat tervetulleita, ovet ovat auki, valinta on sinun.

Tiiina, Juhla pidetään joulujuhlana.Tuleehan se joulupukkikin Suomesta vaikka joku muuta väittääkin :).Tosin ensin on päätettävä onko kyseessä Santa Claus vai Papa Noel :).

Työpaikalla on ollut näemmä vauhdikasta-toivottavasti kukaan ei loukkaantunut ja henkilö sai kuitenkin hoitoa, tarpeeseen varmasti tuli.Rauhaa ja rakkautta!

Anonymous said...

Hmmm...joulujuhla, jossa ei saa esiintyä mitenkään joulu. Jep, ei tosiaan paljon järkeä. Samahan se olisi sitten järkätä ihan vaan tavallinen barbaque ihan mihin tahansa aikaan sijoittuen.

Suvaitsevaisuus- jutut on hankalia. Ongelma lähinnä se, että joillekin kyllä kelpaa "suvaitsevaisuus", kun on kyse heidän tavoistaan jne., mutta toiseen suuntaan ei samalle suvaitsevaisuudelle ole tarvetta.

Sekin on minusta tylsää, jos sitten suvaitsevaisuuden ja tasaveroisuuden nimissä luovutaan kaikesta esim. koulun yhteisestä juhlimisesta. Suomessa on joissain paikoissa vähän käymässä noin. "Ettei vaan sitten loukata ketään."

Kivoja juhlavalmisteluja teille kuitenkin!

Lempi Sveitsistä

Anonymous said...

Vielä pari sanaa edelliseen viestiini viitaten, jossa näköjään vielä kirjoitusvirhekkin (tänän = tähän)...Pari vuotta sitten työpaikkani piha-alueella "paloiteltiin" polkupyöräni, jolloin tekijät olivat kyllä ihan supisuomalaista alkuperää...Ongelma alueella on kurjuuden kasaantuminen (huumeita, työttömyyttä, kouluttamattomuutta jne.) Mikä siihen sitten auttaisi, kun syrjäytymistä on jo monessa polvessa ? t: Tiina

Ps. Oppari lähti pe aamuna kohti Mikkeliä arviointiin ja minulla on oikeasti VAPAA viikonloppu ! Käsittämätöntä ! Lähdetään kohta katsomaan Tintti-leffa ja syömään. Hyvää viikonloppua !

pikkujutut said...

Lempi, Juuri näin ajattelin itsekin. Voidaan järjestää pelkkä barbeque imlan mitään, mutta toisena ajankohtana. Suvaitsevaisuus-jutuo vat hankalia, kun niistä tehdään hankalia.Täytyisi oppia kunniottamaan toista samalla kun odottaa sitä kunnioitusta toiselta.

Tiina, ihmisiä on joka lähtöön, joka maassa. Vastausta kysymykseesi en tiedä. Onnittleut opparin maailmalle lähettämisestä. Teit sen! Toivottavasti leffa oli hyvä ja ruoka maittoi!

Anonymous said...

Lasten koulussa kakkosluokkalaiset pitavat joka joulukuu Valon juhla -konsertin. Siella hoilataan ja soitetaan Hannukkalaulut, Luciat, kulkuset ja ties mitka yhtaan tahan vuodenaikaan juhlittaviin liittyvat laulut. Kerran oikein tarkkailin, etta tosiaan, samalla lavalla sydamensa kyllyydesta hoilasivat niin muslimit, juutalaiset, kirstityt ja budhalaiset, niin ja ateistit myos. Haluan uskoa kaikkien lasten olevan aluksi suvaitsevaisia, mutta missa vaiheessa juurtuu suvaitsemattomuus ihmiseen lopullisesti.

Vilijonkka

pikkujutut said...

Vilijonkka, niinpä, tuo on sitä todellista suvaitsevaisuutta. Meidänkin lasten, periaatteessa krisityssä koulussa on noin 800 oppilaan joukossa reilu 70 tyttöä, joiden päässä on huivi eikä ongelmaa esittää jouluevankeliumia.

En edes tiedä onko suvaitsemattomuus lopullista, pikemminkin se on tietämättömyyttä ja ehkä näin ollen muutettavissa, jos on siis itsellä tahtoa ja vapaus omaa n mielipiteeseen. näin veikkaisin.