12.3.10

why to make everything so difficult



(Lasten koulu silloin joskus muinoin, nyt museo.Kuvat tyttären ottamia.)

Lasten koulussa, joka on kristillisin periaattein toimiva, on kerran viikossa aamuhartaus, johon kaikkien koulun oppilaiden ja opettajien on osallistuttava. Piste. Vapaamatkustajia ei sallita, jos tämä ei joillekin sovi, on vaihdettava koulua. Mielenkiintoista tässä on se, että koulun oppilasmäärästä suurin osa on joko shiia- tai sunnimuslimeja. Äkkiseltään voisi ajatella syntyvän jotain ongelmia. Mutta kun ei, tiukimmat keskustelut on käyty expat-perheiden kanssa.

Päiväkodin puolella esitetään jouluevankeliumi vuosittain. Joka joulujuhlassa. Oppilaiden uskontotausta edelleen sama.

Joten luettuani tämän, jäin sanattomaksi.

15 comments:

Vilijonkka said...

Hoh hoijaa. Äly hoi, tulisitko pian takaisin?!

Pieni tarina omasta elämästäni: Karjalaisevakon lapsena minut kastettiin ortodoksiksi, kävin roomalaiskatolisten nunnien pitämää lastentarhaa (joka sijaitsi kätevästi äidin töiden lähellä) osallistuen joka aamu puolen tunnin ammuhartauteen nunnien kanssaan, koulussa osallistuin luterilaiseen uskonnonopetukseen koska tunnit olivat keskellä koulupäivää ja omat uskontotunnit oli sijoitettu muun koulupäivän jatkeeksi, opiskeluaikojeni parhaat ystävät kuuluivat kaikki eri uskontokuntaan (helluntaalainen, lestadiolainen ja luterilainen), nain luterilaisen miehen... Ja minusta on vain ihanaa kun lapseni pääsevät koulussa tutustumaan eri uskontokuntien perinteisiin!

Maailmasta puuttuu niin kauheasti suvaitsevaisuutta ja etenkin järkeä. Kokemuksen rintaäänellä totean, että kotoutuminen ON vaikeaa, mutta onhan sen onnistuminen itsestäkin kiinni.

mizyéna said...

Kärpäsestä tehty härkänen. Joku yksittäistapaus saa tälläistä uutistilaa. Mä olen aika kyllästynyt tälläisiin uutisiin koska usein ne eivät ole edes pitäneet paikkansa tai ovat liioiteltuja (vrt. uutiset siitä, että muslimit vaatisivat joulujuhlien poistamista päiväkodeista missä ei juuri totuuden häivää ollut ollenkaan)


Samalla kuitenkin ihmettelen miksi muslimiperhe siellä tieten tahtoen valitsee kristillisen koulun islamilaisen koulun sijaan. Silloin ei uskonto ole kovin tärkeä ja siksi osallistuvat toisinuskovienkin tapoihin ja juhliin mukisematta.

Jael said...

ONneksi teidän koulussa on noin.Vähän järkytyin siitä Länsiväylän jutusta;toivottavasti tuosta ei tule yleinen käytäntö........

Pinkkis said...

Rakkaat ekspattisisaret, valitettavasti tuo kolumnin kirjoitus on todellakin arkipäivää täällä Suomessa, tai ainakin isoissa kaupungeissa. Törmäykset alkavat olla aika ahdistavia, kun ei ymmärretä kulttuuria kummankaan puolen. Media ei tietysti auta tätä, kun nostaa esiin vaan kärjistetyt esimerkit. Mutta opettajaystäväni esimerkiksi kertovat, että liikuntatunnit alkavat olla monissa kouluissa aika vaikeita, kun mitään ei saisi tehdä - täällähän on ollut jo valtava debatti esimerkiksi uimahallien pelkistä naisten vuoroista. Tuttavani eivät voi mennä edes miesporukassa saunaan, kun täysalastomuus ei ole sallittua (edes amerikkalaisilla joskus, hahaa.)

Maissa, jossa on eletty satoja vuosia uskonnot rinnakkain, käytännön yhteiselo on usein huomattavasti mutkattomampaa (kuten tässä tapauksessa muslimit kristittyjen koulussa) eikä niistä välttämättä tehdä numeroa. Se, että Suomessa opitaan, kestää vielä KAU-AN. Nimimerkillä kulttuurieroja välillä myös luterilais-katolisessa kodissamme.

Sateenkaari said...

Uskomatonta,etta Suomessa on menty tuohon.
Muutenkin Suomessa ei ulkomaalaispolitiikka ole kohdallaan.
Eivatka kaikki muslimitaustaiset tuollaista vaadi.Uskon,etta vain vahemmistö kuitenkin.
Hyva vaihtoehto olisikin,etta olisi valittavana kouluja,missa tuollainen jarjestely on tehty,mutta kaytannössa pienessa Suomenmaassa luulisin mahdotonta.
Ongelma on suuri,kun ajattelee sita,etta tuo kuuluu joittenkin muslimien kulttuuriin.
Pitaisi jo maahanottamisvaiheessa tutkia myös tuollainen asia,ja jos on kysymys pakolaisita,niin lahettaa heidat sellaiseen maahan,missa voidaan erikoispalvelua tarjota.
Taalla Turkissa on kouluja,missa pojat ja tytöt oppiskelevat erikseen,mutta suurin osa kouluista on normaaleja sekakouluja.Valinnanvapaus siis on mahdollista taalla.
İslamilaisuushan hyvaksyy kristinuskon ja toimii myös taalla rinnakkain monessa.
Tiedan,etta Suomessa esim.muslimilapsen ei ole pakko osallistua uskonnollisiin(kristillisiin)tilaisuuksiin,mutta moni niihin osallistuu.

pikkujutut said...

Vilijonkka, sama kävi mielessä, se älyn takaisin saanti. Minä olen kasvanut ortodoksis-luterilaisessa perheessä ja olen siitä vain kiitollinen.Samaa jatkuu nyt lapsiemme kohdalla. Toivottavasti he tuntevat aikuisina olevansa onnekkaita tästä mahdollisuudesta.

Niin moni asia on itsestä kiinni,etenkin se suvaitsevaisuus.Sitä toivoisi löytyvän niin maahanmuuttajilta kuin kantaväestöltä.

Mizyena, itseasiassa , minusta, tämä uutinen oli hyvä :).Monella tavalla. Se toi mielestäni esiin sen että nyt jos koskaan asioista on alettava puhua ihan konkreettisesti, oikeilla termeillä ja käydä rakentaavaa dialogia. Muuten maahanmuuttaja/kantaväestö- asetelma kärjistyy. Sitä tuskin kukaan haluaa eikä pienellä Suomella siihen ole edes varaa.

Koulusta- aamuhartaus on ainoa uskonnollinen asia koulussa, 45 min/vk. Kun en tiedä perheiden syitä kouluvalinnalle voin vain arvata: Koulu on tämän alueen paras ( yksi oppilas pääsi Etoniin, tällä hetkellä 3 suorittaa IB-tutkintoa vaikka ei siis kansainvälinen koulu), koulun sijainti loistava. Tässä koulussa lasten ruumiillinen kurittaminen on kieletty, toisin kuin muissa kouluissa.

En voi sanoa,enkä edes usko, etteikö uskonto olisi ainakin osalle perheistä tärkeä( koulussa on hunnutettuja tyttöjä, jos voi sanoa esimerkkinä). Toivoisin, että nämä perheet ovat ajatelleet ettei 45 min viikossa ole haittaa heidän omalle uskolleen vaan ovat avarakatseisia.

Yaelian, minusta koulun toiminta on ok, tosin kyllä he saavat sitten muilta osin tuntea olevansa ehkäpä
jopa epätoivottuja.

Jos päiväkodin opettajat olisivat istahtaneet alas ja miettineet hetken niitä järjestelyjä uudelleen niin ehkäpä lehtijuttuja ei olisi tullut. Itse olisin ainakin ratkaissut tilanteen toisin.

Maiku, media todellakin kärjistää mutta median voisi myös valjastaa siihen että tieto leviäisi toisella tapaa. Toivottavasti jotain muutetaan suomalaisessa politiikassa, jottei tarvitse lukea/katsoa kansainvälisiltä tv-kanavilta kun autonrenkaita poltetaan, mellakoidaan jne...

Kyllähän tässä maassa voi elää vieretysten mutta sitten on myös se tosiasia, että pinnan alla on kuohunut ja kuohuu aina vaan.Eihän täälläkään edelleenkään olla päästy yksimielisyyteen siitä miten historia menikään sisällissodan aikana, puhumattakaan sitten pysyvästä rauhasta naapurin kanssa.

Sateenkaari, minusta on ihan hyvä, että on sekakouluja ja kuten sanoit, jos tälläinen ei sovi, silloin on ehkä mietittävä muita keinoja, muuttoa yms.. Tuossa päiväkotijutussakin ihmettelen sitä, että miksi ne tytöt siirrettiin pois. Jos tilanne ei pojalle ollut sopiva, hänelle olisi voinut järjestää oman tilan ja asia olisi todennäköisesti ollut ihan ok.

Järjellä ajateltuna en jaksa tajuta miten nämä voivat olla vaikeita asioita kenellekään. Vaikka en itse missään määrin ole integroitumassa tänne niin kyllähän sitä joutuu miettimään asioita miten voi elää ja olla tässä maassa. Esim. en kävele ramadanin aikaan vesipullo kädessä, pukeudu minihameeseen, etc...

mizyéna said...

Kirjoituksesta paistaa niin läpi kirjoittajan oma asenne maahanmuuttajiin ja muslimeihin, että en voi olla epäilemättä miten juttua on suurenneltu.

Ihan ensin pitää muistaa ettei tässä asiassa ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Tämä on vain yksittäisen ihmisen pyyntö, ei siis mikään muslimien tapa ja vaatimus kautta maailman.

Toisekseen, miksi poikaa ei voisi nukuttaa poikien vieressä. Miksi asiasta pitää tehdä tälläinen haloo kun sen olisi voinut hoitaa siistimminkin.

Minä olen ollut hoitamassa aikanaan aika paljonkin näitä asioita mm. päiväkoti ja koulumaailmassa suomessa ja todellakaan se mitä mediassa annetaan kuvaa, ei vastaa ihan totuutta vaan on kärjistetty ja yleistetty. En kyllä ymmärrä mitä on pois keneltäkään, jos muslimilapsi ei osallistu joulujuhlaan kuhan ei vaadi ettei kukaan saa osallistua. Ja siitä oli kyse silloinkin. Uskonpa ettei tässäkään asiassa kummoisemmin ole.

Vaikka en asu suomessa, olen päivittäin tekemisissä siellä asuvien maahanmuuttajien ja muslimienkin kanssa eli olen aika ajantasalla siitä missä mennään.

pikkujutut said...

Mizyena, oltiin langoilla samaan aikaan. Olen kanssasi 100% samaa mieltä, että tämän asian olisi päiväkodissa voitu hoitaa paremminkin ja etteivät kaikkeja muslimeja voi niputtaa samaan.Kuten ei voi liputtaa muitakaan uskontokuntia.

Enkä edes usko, että perheellä oli mitään ongelmaa, vaan suvulla, ainakin lehtikirjoituksen mukaan.

Mutta minä en edelleenkään näe tuota kirjoitusta asenteellisena vaan herätyksenä. Itseasiassa iLtalehdestä bongasin 2 blogikirjoitusta, molemmat kansanedustajien ( Maria Guzeninan kirjoitus oli hyvä myös), aiheeseen liittyen tai sivuten eli ehkäpä tämä herättää nyt ihmiset keskustelemaan sillä tuo suomalainen maahanmuuttopolitiikka näyttää ontuvan. Suomen kannattaa tsempata että suvaitsevaisuutta löytyisi molemmin puolin.

Jäin muuten miettimään ja ajattelin myös tarkistaa, onko kukaan jäänyt uskonsa takia pois täällä noista joulujuhlista.

mizyéna said...

Olen ihan samaa mieltä siitä, että jos asia oli pojalle ongelma niin sitten hänet olisi pitänyt siirtää eikä tyttöjä.

Mua vaan kyllä ärsytti tässä jutussa jo ihan otsikkokin "tyttöjen alistaminen alkaa jo päiväkodists" hohhoijaa. Eihän tässä ole mistään kenenkään alistamisesta ollut kyse tai miksi kukaan ei kysy miksi poikaa alistetaan?

Jutusta puhuttiin myös "vääräuskoisista tytöistä" ja sekään ei ole voinut olla pointti asiassa vaan ylipäätänsä tytöt. Minusta on enemminkin naista (tai tyttöä) kunnioittavaa, jos mies (tai tässä tapauksessa poika) ei halua nukkua lähekkäin. Asiaa voi siis katsoa ihan eri kantiltakin.

mizyéna said...

Otinpa vähän selvää tän artikkelin kirjoittajasta ja hän on oikein kunnostaunutut kirjoittamaan useita maahanmuuttaja ja muslimi vastaisia kirjoituksia useampia kappaleita. Eli kyllä hänellä on selvä asennevamma tätä asiaa kohtaan mikä paistaa selvästi läpi jutusta. Hän on kirjoittanut mm. maahanmuuttajilta suljetuista kylistä.

pikkujutut said...

Mizyena,laitoit minutkin googlettamaan :) mutten löytänyt kuin muutaman samaisen miehen kirjoittaman kolumnin linkin aihepiiriin liittyen.

Otsikointi on todella vaikeaa. Esim. tuo maahanmuuttajilta suljetut kylät- antaa äkkiseltään väärän kuvan. Tekstissä kirjoitettiin karjalan evakoista maahanmuuttajina, 1940-luvulla.Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on montakin kylää missä on pakolaisia.Näihin tekstissä viitataan.

Kirjoitustyyli on kärjistävää, mutta asiallista, ainakin näin kertalukemisella tuli minulle tälläinen kuva.Ja eikös kolumnien tarkoitus olekin herättää keskustelua?

Noista kolumneista ei minun silmille pomppaa maahanmuuttaja tai muslimivastaisuus vaan enemmänkin kritiikkiä saavat poliitikot,virkamiehet ja ylipäätään koko järjestelmä.

mizyéna said...

Katsomme asiaa kai sitten niin kannoilta. Minusta hänen kirjoitukset ovat lähes hupaisia kuten tämä lainaus "Suomalaiset saunatavat ja suhde alastomuuteen ovat jo järkkyneet. Muslimitytöt eivät osallistu koulujen uimahalli- ja saunavuoroihin uskonnollisista ja arvomaailmaan liittyvistä syistä."

Siis ovatko suomalaiset järkyttyneet siitä, ettei musliminaiset/tytöt sauno heidän kanssaan?? lol Mitäköhän se on keneltäkään pois.

Pinkkis said...

Mizyéna: itse asiassa osuit tuolla yllä olevalla ihan oikeaan: monet lapset ovat nyt järkyttyneitä siitä, että alastomuudesta onkin yhtäkkiä tullut ongelma. Eihän se teininä koskaan ollut helppoa riisuutua kaveriporukassa jumppatunnin jälkeen tai uimahallissa, mutta nyt kun siitä on tuolla tavalla tehty haloo niin on kuulemma vielä vaikeampaa kaikilla. Päiväkotilapset kysyvät, että olenko minä jotenkin likainen, kun käyn isin kanssa saunassa, kaveri sanoi niin.

Tarkoitan tällä (ja aiemmallakin) siis, että suomalaiset ovat niin nuori maahanmuuttokansa, että ei osata vielä suhtautua kunnolla. Tuo kolumnistikin kirjoitti, ettei missään nimessä halua maahanmuuttajaghettoja ja eristämistä, juuri sitä että olisi omat koulut. Siitä seuraa palavia autonrenkaita, kuten esimerkiksi Ranskasta ja Ruotsista on voinut jo oppia. Mutta suomalaiset ovat myös niin kilttiä kansaa, että hyväksyvät monia asioita monikulttuurisuuden edessä. Ei kaikkea aina pidä hyväksyä. Suomessa on kuitenkin Suomen laki: kaikki ovat tasa-arvoisia. Se tarkoittaa myös toiseen suuntaan, eli että uskonnon vuoksi ei voi nousta vaatimaan erikoisasemaa aina. Joustoja on helppo tehdä, mutta että koko systeemi pitäisi muuttaa, se ei onnistu. Se johtaa vain siihen, että kaikki kärjistyy puolin ja toisin.

Suomessa muuten leimaantuu välittömästi rasistiksi jos kirjoittaa yhtään kriittisesti maahanmuutosta tai ylipäätään muslimeista (kuten nyt tällekin kolumnistille näyttää käyneen).

Toisaalta jos kirjoittaa positiivisesti, saa jopa tappouhkauksia (olen saanut, kollegat ovat saaneet). Asenteet ovat koventuneet molemmilla puolilla, ennustan vaikeita aikoja. Olettehan kuulleet tapetaan Astrid Thors -Facebook-ryhmästä?

mizyéna said...

Kuten sanoin katson kai sitten asiaa niin eri kantilta ja ihan erilaisesta kulttuurista käsin, etten voi ymmärtää tälläistä haloota ja järkytyksiä jopa lapsissa.

Samaa mieltä olen siitä, että suomalaiset ovat liiankin kilttejä tälläisissä asioissa ja joustavat omalla kustannuksella. Vaan jutut silloinkin usein kääntyvät niin päin, että "muslimit vaativat" niin vaikka asia ei olisi ollut niin (viittaan taas mm. joulujuhlajuttuihin).

Sateenkaari said...

jos paivakotilapset jarkyttyvat siita,ettei muslimilapsi kay uimahallin saunassa jne,niin kylla ollaan hakoteilla.tuollainen asia on osaavan paivakotihenkilökunnan taholta hoidettavissa puhumalla,ja kertomalla lapsille sen vieraan lapsen kulttuurista ja tavoista.Onhan tama ollut arkipaivaa jo kauan myös kouluissa ongelmitta.Kylla pienikin lapsi ymmartaa,kun selitetaan.Tallaiset asenteet lahtevat meista aikuisista.Ei lapsista.
Kotouttamisessa pitaisikin ottaa huomioon kokonaisuus kaikin puolin.Se ontuu viela paljon.Siinahan on tarkoitettu,etta ulkomaalainen sopeutetaan Suomen asioitten kanssa elamaan.
Toki taytyy antaa mahdollisuus elamaan myös oman kulttuurin mukaisesti,mutta ei se tarkoita,etta silla omalla kulttuurilla haetaan valtaa.Kompromisseja ja suvaisevaisuutta elamaan mukaan molemmin puolin.