9.12.08

tidying up


Ulkona on harmaata ja markaa. Uupunut olo jatkaa voitonmarssiaan. Eravoitto saatiin kun lastenhuone siisteytyi kuin taikaiskusta. Tosin pikkumiehelle joutui eraankin kerran toistamaan tyoohjeet. Isosisko oli tyytyvainen, nyt huone ei kuulemma enaa muistuta sairaalan leikkihuonetta (?).

Olen taalla yksi harvoista aideista, jonka mielesta lasten kuuluu oppia ja siivota itse jalkensa. Paivittainen lelujen jarjestaminen kuuluu meilla lasten omiin tehtaviin. Ilman kannustustauluja tai suoritusrahaa. Toisinaan se onnistuu, toisinaan ei. Toki suuremmat jarjestelyt ja siivoaminen kuuluvat aikuiselle mutten nae tavaroiden jarjestamisessa mitaan outoa vaikka lapset ovatkin vasta alle 10-vuotiaita. Ja vaikka itse olen kotona. Joskushan sita on tuo siivoamisen jalo taitokin opittava.

7 comments:

s a n s k u :) said...

On hyva lasten oppia siivoaminen/jarjestaminen. Vaikka monesti olisikin helpompi itse tehda jutut niin tarkeaa antaa heille vastuuntuntoa.

Ihanat nuo kuvat pojasta parranajon harjoittelussa. :)

Minua aina arsytti aikoinaan kun ihmiset eivat tietaneet missa Suomi on ja sitten tajusin etten itsekaan aina tieda missa joka ikinen maa on. :) Monesti pitaa ottaa kartta esille ja ihmetella etta "ai tollanen maakin on olemassa". Sen verran tama meidan maapallo on muuttunut kouluajoista. :)

Jael said...

Ihan hyvä kasvatusperiaate tuo on ,että lapset itse järjestävät tavaransa ja että se on päivänselvä asia; sama periaate oli mullakin pojan kanssa.

mizyéna said...

Sama jutt meillä. Itse kerättävä rojunsa :)

pikkujutut said...

Sansku, yhdessa jarjestaminen kuuluu kategoriaan _aidille hermoihin joustoa_.
Tyttarelle tuli kotitehtavaksi etsia Valimeren ymparilla olevat maat.Melkein kaikki tiedettiin mutta internetista tarkastettiin ne pienet rajojen kulmat kelle ne kuuluvat.

Yaelian, yksi syy tahan on myos se, ettei meilla kay siivoojaa tai meille ei ole lastenhoitajia ;).Mutta vaikka kavisi,haluan silti etta lapset huolehtivat tavaroistaan.

Marita, ;).

Taru said...

Totta Mooses lasten kuuluu oppia siivoamaan itse jälkensä! Ihan aina ei siinä onnistuta, joskus lelut jäävät lojumaan lastenhuoneen lattialle, mutta siihen pyritään. Meillä on mies hyvä käskemään iltaisin lapsia siivoamaan jälkensä - tottelevat isää tässä asiassa parhaiten!

pikkujutut said...

Elisa, voi, on meillakin paivia ja viikkoja etta lelut ja legot ovat lattialla mutta sitten taas tsempataan. Sama juttu, meillakin isan sana on se mika toimii parhaiten.

M'man said...

Olet oikeassa! Meilla Poika 4.5v ja Tytto 3v - ovat pikku hiljaa tassa harjoitelleet omien huoneittensa siivoamista. Saivat muuton kera molemmat omat huoneet, joten mina paatin, etta ihan itseni puolesta vain ( kamala aiti!!) en rupea siivomaan kahta huonetta ja kahden lapsen lelusotkuja! Joskus kayn lelut lapi ja tykkaan kerata ja laskea, etta kaikki lelujen osat ovat yhdessa ja tallella. Muun lattian raivaamisen ja lelujen kerailyn hoitavat lapset itse. ;)

Mutta siivoavat ( enemman tai vahemman aitinsa saestyksella) sotkujaan. Ja muuaallehan EI TUODA leluja - vieda omista huoneistaan pois! Se on selva se : ;)

Mukavaa Lucianpaivaa sinulle ja poppoollesi!