8.10.08

baking


Suomi-loman jalkeen olemme olleet ilman maitoa muutamaa kertaa lukuunottamatta. Tuore maitoa tulee kaupunkiin pari kertaa viikossa muutama pullo per kauppa.Nopeimmat nappaavat pullot mukaansa. Pitkaan sailyvaa maitoa ei loydy ollenkaan. Maitojauhetta on kauppojen hyllylla kylla sitakin enemman, ne on nimittain made in China. Joten pullat,letut, mokkaruudut yms.. ovat jaaneet leipomatta perheen toiveista huolimatta.

Uusin tuote aidin leipomistuotteissa ovat muffinsit, banaani-sitruuna-suklaalisalla, ilman maitoa.Maistuvat hyvilta mutta nyt olisi jo taas aika kehitella uusia tuotteita, ilman maitoa tai kermaa. Pikkuleipia, murotaikinapiirakoita yms.. Jotain helposti tulevaa ja vaivatonta tehda.Oma paa surisee tyhjyytta, joten kaikki ideat otetaan vastaan.
***
I would like to bake more than I do but just realized that most of the things I bake contain milk. Unfortunatelly right now it's almost impossible to get any fresh milk here so there's been a break with baking. I have made only muffins. If you have any ideas what to bake without milk, please tell me.

7 comments:

mizyéna said...

Miksi siellä ei ole maitoa? En ole edes tullut ajattelleeksi ettei olisi.

Meillä on näitä pitkään huoneenlämmössä säilyviä varmaan kymmentä eri merkkiä six packeissa myytynä. Lisäksi tuoretta maitoa kotiin tilattuna maitoautolla.

Reseptiä ei ole antaa mutta saiskos tuon sun muffinsireseptin?

pikkujutut said...

Marita,sen kun tietaisi.Oppositiota edustava kaupan pitaja sanoi, etta maidon hinta halutaan korkeammaksi, siksi tuotanto vahaista.Elintarvikeministeri kommentoi lehdessa, etta tuotteet Kiinasta ovat pannassa, ei maahantuontia. Asumme etelassa, jossa muutenkin hieman hankalaa valilla loytaa elintarvikkeita, pakaupungissa tilanne voi olla toinen.Sitten tietysti dollari-eurokurssi..kaikki nama ja jotain muuta.

Resepti on easy peasy:
100 g voita ja 1 1/2 dl sokeria vatkaa vaahdoksi, 2 munaa sekaan, 2 1/2 dl jauhoja + 1 1/2 tl leivinjauhetta yhteen ja sekaan, 2 dl marjoja. Kun marjoja ei ole heitan sekaan banaaneja muussattuna 3-4 ja niiden sekaan sitruunan mehua maun mukaan. Tummaa suklaata pienina palasina viimeksi. ohje on noin 20 kpl mutta meilla mufinivuoassa tulee 12. 225 astetta 10- 15 min.

johanna said...

Outo maitopula teilläpäin... Tässä on meidän perheen suosikkipikkuleipien ohje. Ei tule maitoa ollenkaan.
Kaurakeksit n. 30 kpl
125g sulaa rasvaa, 2 dl sokeria (ruokosokerista tulee parempi aromi) 1,5 dl mantelilastuja tai -rouhetta, 1 muna, 1dl jauhoja, 3 dl kaurahiutaleita, 1 tl leivinjauh. Sekoitetaan ainekset ja nostellaan pieniä nokareita pellille. 200 astetta ja 5-10 min. Teen yleensä kaksinkertaisen annoksen, häviävät nimittäin hetkessä parempiin suihin!

Maria Puotiniemi said...

Aika haasteelliselta kuulostaa elämä ilman maitoa. Suomalaisena sitä on niin tottunut litkimään maitoa mennen tullen.

pikkujutut said...

Johi, kiitos ohjeesta.Noita en muistanutkaan. Ei tama maitopula uutta ole, edellisen kerran samaa tapahtui vuonna 2002, joten kai kuuluu johonkin kuvioon.

Pikkupappi, no, naita perusarkea hankaloittavia juttuja on jo sen verran, ettei maitopula paljoa enaa tunnu. Mutta ehkapa tilanne tasta taas muuttuu.

Maitopaivat olen eraalta kauppiaalta urkkinut(ma ja to klo 12) joten jos maitoa ei saada, otan likaiset keinot kayttooni :). Toiset ovat pyytaneet kauppiasta jemmamaan maitoa, toiset ajaneet Beirutiin, jossa kuulemma yhta huono tilanne.

Heli said...

Oletko kokeillut leipoa pullaa veteen tai esim. omenamehuun tehtynä? Veteen tehtynä ei eroa ihan kauheasti maitoon tehdyn pullan mausta.


Tässä linkkejä maidottomiin leivonnaisiin. Jos joku resepti on maidottoman lisäksi munaton, gluteeniton, tms. voin auttaa sua muuttamaan sen vain maidottomaksi.

http://www.pirkanmaanallergia.fi/ruokaohjeet/maidoton/index.htm

http://foody.fi/reseptit/tagit/maidoton

pikkujutut said...

Heli, hyva idea tuo vesi tai omenamehu.Taytyykin kokeilla miten kayttaytyy.Kiitos linkeista- laitoin ne jo listalle ja kayn tutkimassa ajan kanssa. Lauantain saalis oli kolmen kaupan jalkeen 6 l maitoa, joten nyt ollaan hiukan paremmassa jamassa.