27.1.08

A healthy lunch


Joka sunnuntai käyn läpi kaapit,hedelmä- ja vihannesvarastot ja mietin tulevan viikon ruokalistaa lapsille.Kouluaika on 7.45 - 2.30 sisältäen kaksi taukoa, jolloin on tarkoitus syödä omia eväitä.Kouluruokailua ei ole. Lastentarhan puolella lapsilla on kunnon lounastauko, koulun puolella se on lapsen itsensä huolehdittava ruokailustaan.

Koulun puolella on myös mahdollisuus käydä ostoksilla kioskilla,jossa myydään pääasiassa sipsejä,keksejä ja karkkeja. Mutta myös paikallista pizzaa,manouchea. Olen pitänyt periaatteena sen että vain perjantaisin lapsilla on joku erityisherkku mukanaan,muuten mennään kotoa tuoduilla eväillä ellei ole yhdessä sovittu manouchen ostamisesta. Hyviä periaatteita, joiden tuloksena on nyt ollut koskemattomia lounaskasseja varsinkin tyttäremme kohdalla. Tuntuu,että jokaisella muulla lapsella on joka päivä rahaa koulussa ja sitten tarjotaan sipsejä,karkkeja ja muuta toisille.
Kotona on käyty tiukat keskustelut ruokavalion tärkeydestä mutta aina välillä ne unohtuvat. Samaan aikaan itse mietin miten muuttaa omena entistä houkuttelevammaksi, porkkana suorastaan nekkujen nekuksi. Miten saada vaihtelua ruokavalioon,mitä uutta keksiä.Kaikki vinkit olisivat nyt tervetulleita.

The lunch at school. The kids are bringing their own food with them to school and right now I have no idea how to get my older one to eat something healthy from her lunch box. All her classmates are allowed to buy chips,candies or bisquits every day. What to do ? All ideas are more than welcome.

8 comments:

Vaahteramäen Lina said...

Apua, toivottavasti saan tästä hyviä vinkkejä itsellenikin..Olen ihan onneton lounastaja, jos ei ole yksiselitteistä ruokapaikkaa jossa tarjottaisin lämmin lounas päädyn aina syömään suklaata vaikka periaatteessa hedelmistä ym. pidänkin.

Asuin lapsena pari vuotta Englannissa ja muistan itse tykänneeni lunchboxeista älyttömästi, mulla oli My Little Pony versio ja siskolla ehkä Muppetti. Lueskelin joskus vegaaniäidin blogia poikansa lounaspakettien rakentamisesta, en nyt tiedä onko tuo jo hieman liioittelua, mutta varmaan lapsetkin ovat visuaalisia siinämäärin, että arvostavat kaunista asettelua. Näköjään tammikuulle ei ole yhtään hyvää esimerkkiä pikku Schmoon lounasbokseista, mutta kurkkaa vanhempia kuukausia.

mizyéna said...

Samassa veneessä ollaan. Vinkkejä itsekin kaivaten. Meillä on lisäksi vielä päiväkotien ja koulujen portilla aina joku herkkukaupustelija jolta kaikki muut saa ostaa joka päivä..

Vilijonkka said...

Ai kauheata mikä tilanne. Saan olla kiitollinen tästä kohtuullisesta Pariisin ruotsalaisen koulun keittiiöstä. Aika usein saavat pitsaa tai lettuja lounaaksi, mutta useimmin ihan kunnon ruokaa, eikä kukaan saa hilpasta minnekkään ostoksille. Evääksi iltapäivää varten saa ottaa ainoastaan hedelmän.

Kottis said...

Poikien tarha-ajoilta muistuu mieleen samansuuntaisia juttuja. Heillä oli sellainen eväskäytäntö, että aamulla sai vetäytyä mutustelemaan eväitä hyvän ystävän kanssa lukunurkkaan. Ravitsemuksellisesti ei ollut muita paineita kuin, ettei saanut viedä ruokahalua varsinaiselta lounaalta. Sain usein kuulla kuinka meillä on aina köyhät eväät(omenaa, porkkanaa, kurkkua). No tein jotain myönnytyksiä; rusinoita, rypäleitä ja tämän tyyppistä. Ratkaisevaa meidän tapauksessa oli kuitenkin se, että sovin kaverin äidin kanssa yhteiset pelisäännöt eli kaveruksilla oli yhtä köyhät eväät;). Ja saatiin siihen muitakin mukaan, kun otettiin asia äitien kesken puheeksi.
Tsemppiä!

pikkujutut said...

Lina, kiitos linkkivinkistä.Kävin jo kurkkaamassakin. Tuota esille laittoa voisi todellakin kokeilla.Menen heti ja ostan uudet isommat muoviboxit lokerikkoineen.Niin ja se oma lounas on myös hataralla pohjalla..;)

Marita,näistähän voisi tehdä postauksia -tulisi vinkkejä toinen toiselle.

Vilijonkka, lastentarhan puolella on tilanne parempi-siellä valvotaan että edes syödään mutta kun nyt siellä olen viikolla lounastuntien aikaan ollut niin kyllä silmät isoina olen katsellut mitä ruokia niistä pusseista otetaan.On toki niitäkin joilla on leipää ja hedelmiä.Mutta päivä on tosi pitkä.

Kottis, niinpä,hyvää toimintaa on yhteistoiminta mutta kun äitejä ei näy mailla halmeilla..Koulu lähetti lukukauden alussa että sokeriherkut olisi syytä jättää pois mutta ei se näytä purreen.Osa kansainvälisistä ajattelee terveellisesti, osa ei.Kulttuureista ja ihmisistä kiinni.Niin ja parastahan tässä on se,että koululla on kauppa josta saa käydä siis ostamassa näitä.

Liivia said...

Mun on pakko tunnustaa etten itse huolisi porkkanaa tai omenaa (eiks omena ole ghedelmistä se joka kasvattaa nälkää, eikä tee kylläiseksi?)lounaaksi, siksi olisi vaikea pakottaa lastakaan niihin. Omena on mulle jälkiruokaa pilkottuna juuston seuraan. Ja raa'asta porkkanasta en välitä yhtään.
Vaikea tilanne olisi mullekin jos pitäisi joka päivä eväs keksiä. Ehkä sämpylä.
Itse en syö töissä kouluruokaa (en kestä ruokalahälyä), vaan aina on ruisleipäeväät mukana ja ehkä banaani.

pikkujutut said...

Liivia, perustana meillä on leipää jossain muodossa ja hedelmää jälkiruokana. Ruisleipää kun olisikin.

Jennifer said...

We have those lunch box struggles, too. I try to put some homemade baked goods (a cookie, some sweet bread) in my son's lunch from time to time, and things like chips or candy are a special treat for once in a while. I also pack things the way he likes to eat them -- he won't eat a sandwich, but if I give some slices of cheese, a slice of a cold lunch meat, some crackers and some raisins, he'll make a meal of that.