25.11.12

today

Johan oli juhlat.
Myöhään eilen illalla etsimme autoille parkkipaikkoja ympäri kaupunkia.
Tänään asuintalomme ympäristö oli tyhjää täynnä, kunnes ashurajuhlijat marssivat paikalle.
Ihan kaksi nollaa ei taida riittää numeron perään, väkeä oli, paljon ja tiiviisti.

Leikin myös paparazzia, huonoin tuloksin.
Huomasin nimittäin naapuritalon katolla miehen, joka katseli meille päin.
Siinä sitten, ihan juhlan lopulla uskaltauduin nappasemaan kiireesti muutaman kuvan.
Huh.

7 comments:

Mine said...

Olisi varmaan tullut mielenkiintoisia kuvia. Täällä keitellään myös tällä viikolla ashurea. Torstaina tein treffit ystävän luo, jolla käyn vuosittain kiltisti ashure-kylässä, vaikka en syö koskaan itse keitosta.

Yaelian said...

Teillähän on hyvä aitiopaikka tapahtumiin;D

mizyéna said...

Mikä tuon kulkueen tarkoitus on ja mitä siinä tehdään?

Mine, mitä ihmeen keitoksia??

Mielenkiintoista kuulla tälläisistä kulttuuritavoista. Islamin kanssahan näillä tälläisillä ei ole tekemistä. Ashura on päivä milloin Profeetta Muhammedin tyttärenpojat murhattiin ja profeetalla oli tapana paastota se päivä mutta mitään keitoksia ja kulkueita saati itsensä ketjuilla hakkaamisia päivään ei liity oikeasti. Tunisiassa päivä ei näy missään. Ainoastaan ihmiset paastoavat silloin.

Vilijonkka said...

Kertokaas nyt asiantuntijat. että miksi monissa islaminuskoisissa maissa suhtaudutaan kielteisesti valokuvaamiseen? Liittyykö se jotenkin uskotoon vai johonkin muuhun uskomukseen tai kulttuurin osaan?

Ajatella mitä huikeita otoksia tuostakin kulkueesta olisi voinut saada!

mizyéna said...

Valokuvaaminen ei ole kiellettyä Islamissa. Tunisiassa ihan vaativat päästä kuviin. Ei ongelmia. Lähinnä poliiseita, armeijaa tai valtion virastoja ei saa kuvata.

pikkujutut said...

Mine, no olisi todella.Paiakllisesta nettilehdestä niitä kuvia katsoin ja väkimäärä oli huima. Meillä muuten sitä keittoa keitettiin koko ashuran ajan.

Yaelian,toden totta, napakymppi.Tosin ulos ei juuri voinut mennä :).

Mizyena, kulkueita on kaksi, molemmat paikalliset shiiapoppoot järjestävät omansa.Vähän samaan tapaan kuin suomalainen vappukulkue mutta tässä juhlitaan ashuranloppua ja päivä on vapaapäivä. On pääpuhuja , jolla on jotain tärkeää ja ajankohtaista sanottavaa.Koko tapahtuma alkaa aamurukouksella.

Keittoa tai soppaa täällä keitetään koko ashuran ajan ja siitä jaetaan kaikille. Kuuluu osana ashuran viettoon täällä. Maassa maan tavalla.

Vilijonkka, voin puhua vain tämän meidän asuinmaani osalta: "Ulkopuolisen" kuvatessa se voidaan kokea uhaksi tai yksityisyyden loukkaamiseksi. Ei siis liity uskontoon, uskomukseen. Mutta esim. koululla koulun tarpeisiin kuvatessani kaikki poseeraa :).

mizyéna said...

Joo on Tunisiasakin joitain uskontoon liitettyjä kultturitapoja mutta me ei niitä siltikään vietetä eli ei maassa maan tavalla vaan mennään uskonnon määräämien tapojen mukaan :) Monesti näissä on kyseessä juuri tietämättömyys paikallisillakin ja luulevat asioiden kuuluvan uskontoon ja siksi niitä jatkavat vuodesta toiseen.