25.5.12

the red moment

Tänään uima-altaalla:
Uimavalvoja käskee indonesialaisen lastenhoitajan ylös uima-altaasta.Ylös nousee myös hänen hoitolapsensa. Hoitolapsi säikähtää, kurkistelee hoitajansa takaa uimavalvojaa. Eräs expatti-äiti kysyy mikä on hätänä, kuuntelee selostuksen, marssii uimavalvojan luo, keskusteluun liittyy vieressä istuva paikallinen mies. Haetaan esimiestä, keskustellaan hänen kanssaan titteleistä, uima-asusta, vuosimääristä    
useamman ihmisen voimin. Äänensävy kieppuu alhaalta ylös ja kädet huitoo. 

Jossain välissä expatti-äiti on käynyt juttelemassa erään paikallisen perheen kanssa, kysynyt mikä on ongelmana. Aviomiehellä ei ollut mitään ongelmaa, vaimolla oli. Piiat eivät saa olla uima-altaassa, tämä on säännöissä kielletty.Siinä vaiheessa expatti-äiti näkee punaista. Sanoo muutaman sanan siitä, että ongelma taitaa olla ihan kyseisen rouvan omassa päässä, sillä näiden vuosien aikana kukaan ei ole aikaisemmin tullut valittamaan asiasta. Toivottaa rouvalle miellyttävää päivää, onhan tämä saanut jo useamman henkilön päivän pilattua. Lisäksi ilmoittaa rouvalle että, tämä indonesialainen nuori nainen ei muuten ole maid vaan nanny. 

Koska expatti-äiti selviytyy viimein voittajana uima-altaan suhteen, lähettää paikallinen vaimo vielä miehensä asiaa hoitamaan. Mies palaa nurjennettuna, keskustelee vaimonsa kanssa ja kohta tuo pariskunta komlen lapsensa kanssa poistuu altaalta.

Ja mitä tekeekään lastenhoitaja ? Pysyy altaan reunalla vaikka kehoituksia hypätä altaaseen tuli useampi kuin yksi. 

Expatti-äiti palaa kotiinsa, istuu tietokoneen ääreen, etsii internetin syövereistä lähteet, laittaa ne blogiinsa. Tässä paikallista rantakulttuuria. 

 Tämän uutisen toivon teidän lukevan kommenteineen. Se sai minut voimaan pahoin jo kun sen ensi kertaa luin, eikä tämäkään kerta jättänyt kylmäksi. 

Ja tämän maan asukkaiden sanottiin olevan niin ystävällisiä.

4 comments:

Mine said...

Täällä hämmästyy kanssa valitettavan usein ihmisten eriarvosta kohtelua. Talonmiehet, siivoojat ja muu "alempi kasti" saa tietyn tason ihmisiltä kyllä tuntea olevansa alempiarvoisia. Käskytystä, nokan kyrpistelyä, mitätöimistä. Oman aseman pönkittämistä toisen kustannuksella. Joka kerta sellaiseen tilanteeseen joutuessani koen sellaista myötähäpeää, että en tiedä kuinka olla.

Valitettavasti systeemin muuttajakin joutuu joskus kärsimään, jos yrittää toimia toisin. Talonmies palkitsee ystävällisyyden röyhkeydellä. Täällä on "pakko" olla siivooja ikkunanpesun tähden. Koin alkuun todella hankalaksi sen, että joku tuli kotiini. Ensimmäinen siivooja teki työnsä huonosti ja olisi pitänyt käskeä tekemään uusiksi. En osannut, joten siivooja käytti tilannetta hyväkseen ja teki entistä huonompaa jälkeä. Vaihdoin siivoojaa.

Nykyinen on aarre. Tekee työnsä hyvin ja itsenäisesti. Olen suositellut häntä muillekin suomalaisille rouville ja nyt hän tekee kolme päivää viikossa suomalaisille, kaksi paikallisille. Meille hän on kuin ystävä ja hän sanoo itse, että on ihanaa tulla suomalaiseen kotiin siivoamaan. Kukaan ei komentele ja nyrpistele nokkaansa. Aamu aloitetaan yhteisestä pöydästä kuulumiset vaihtaen. Lounas syödään yhdessä ja puhutaan läpi päivän uutiset, sukulaiset ja uusimmat huomatut kulttuurieroavuudet. Muistetaan jouluna lahjoin. Eikä kenellekään meistä tule mieleen, että hän olisi joku palvelija. Hän on arkemme pelastus, ihana apu! Luotettava ystävä. Näiden yhteisten vuosien jälkeen tiedän, että kaikista täkäläisistä tulen eniten kaipaamaan juuri häntä Suomeen palattuamme.

Yaelian said...

Minä olisin tuosta nähnyt erittäin paljon punaista! Luin sen linkin takana olevan jutun,järkyttävää. Tännekin on tuotu Siinain kautta itäblokin maista nuoria naisia,jotka luulivat joutuvansa siivoustöihin(ehkä luulivat)mutta joutuivat sitten tekemään ihan jotain muuta.Vähän aikaa sitten tuomittiin mies,joka oli pahemman luokan sutenööri ja oli pitänyt jonkinlaista ilotaloketjua.Asiaan on viime aikoina täällä puututtua ja toivottavasti sitä ei enään paljon tapahdu.

pikkujutut said...

Mine, tietyntyyppiset ihmiset, juuri ne, ovat tässä asiassa eksperttejä. Tämä nainen oli juuri sellainen. Lisäksi hänen asenteensa minua kohtaan oli aivan samanlainen kuin tätä lastenhoitajaa mikä lisäsi punan määrää. Onneksi en alentunut hänen tasolleen vain sain sanottua mielipiteeni hänen käytöksestään sivistyneesti. Ja täytyy sanoa, että hotellin työntekijät osoittivat lopulta järkeä toimissaan.

Totta no tuo toinenkin puoli.Mutta onko se seurausta huonosta käytöksestä työnantajan puolelta vai ollut jo ennen ? En tiedä, voi olla molemmin puolin. Molemmat nämä tyypit ovat omalla tavallaan samalla viivalla.

Yaelian, se linkki siitä piiasta on järkyttävä. Etsin videota, josta kaikki lähti liikkeelle mutten löytänyt sitä. Siinä tämä piika kiskotaan hiuksista autoon ja ympärillä joku kuvaa ja miehet seuraavat tilanne, kukaan ei tee mitään. Missä on ihmisarvo? Jos ks.piika on tehnyt jotain väärää, olisiko liian vaikeaa hoitaa asia sivistyneesti? Näitä tälläisiä tapauksia riittää ympäri maailman ja toivottavasti maailma muuttuisi paremmaksi ettei enää tulisi tälläisiä vastaan. Realiteetit ovat varmaan toista.

Anonymous said...

Tämä oli omituista luettavaa; minä näin jo niin paljon PUNAISTA, kun luin sen PIIAT-kirjan, että en taida osata tähän enää mitään sanoa.

Osataan tuota täällä Suomessakin ! Sairaala maailmassa urani (?) alussa esim. silloiset sairaala-apulaiset ja nykyiset laitoshuoltajat eivät ikinä juoneet kahvia yhtä aikaa hoitajien saatikka lääkäreiden kanssa...

Kerran vuosia, vuosia sitten eräs sairaala-apulainen sai astmakohtauksen, kun istuin väärässä paikassa ja tarjouduin auttamaan, kun hän keräsi potilailta iltaruokatarjottimia. Ja minä olin sentään jo apuhoitaja...Toisaalta tulin "kuuluisaksi" myöhemmin toisessa sairaalassa siitä, että olin ainoa sairaanhoitaja, joka yövuorossa osasi sekä täyttää että tyhjentää astianpesukoneen...

terveisin: Tiina, jolla on puhtaat olohuoneen ikkunat