25.3.11

it's the time again

Tästä se taas alkaa.
Yksi aloittaa, toinen jatkaa, kolmas on jo päättänyt, neljäs vasta suunnittelee.
Missä koulussa lapset ovat ensi vuonna ?
Millä kielellä opiskella ?
Jatkaako kuin ennenkin, vaihtaa pääkaupungin kansainväliseen kouluun, palata kotimaahan, lähettää lapset sisäoppilaitokseen vai yrittää muuttaa jonnekin toisaalle perheenä.

Eikä yhtään helpota, että meidän tapauksessa kansainvälinen koulu on suljettu pois laskuista jo viime vuonna.  Vaikka tiedän senkin, ettei sisäoppilaitos ole meille ratkaisu, eräänkin sisäoppilaitoksen taideopetus, kielitarjotin ja liikuntamahdollisuudet vetivät tämän äidin aivan mykäksi. Muuttaminen muualle näissä työkuvioissa ei välttämättä tuo parannusta koulukuvioihin, eikä edes elämiseen.

Vaihtoehdot ovat rajalliset - perhe yhdessä, kärsii lasten opetus ja perhe erillään, kärsii koko perhe. Tee tässä sitten viisaita ratkaisuja.

9 comments:

Vilijonkka said...

Tuttua, niin tuttua! Ja myöhässähän tässä jo ollaan. Koulu lähettää ensi vuoden laskun päivänä minä hyvänsä, mutta meillä ei ole hajuakaan missä syksyllä edes toivoisimme olevamme... töistä nyt puhumattakaan.

Mikäli jatkamme täällä on koulu ihan selvä, tämä sama vanha on loistava. Mutta ongelmia on enemmän kaikessa muussa täällä: ilmanlaadussa, tekemisen vähyydessä, hengenheimolaisten puutteessa, talossa, säässä. Ja nyt sanon ääneen jotain josta minua varmaan tullaan moittimaan: paikallinen ajattelutapakin on kovin ongelmallinen. Erityisesti väsyttää ainainen "En minä mitään tiedä, olen vain töissä täällä."

Monissa tapauksissa ymmärrän sisäoppilaitokset hyvin. Se vain on suomalaisesta perspektiivistä katsottuna kovin vieras ratkaisu. Ja elokuvamaailma antaa niistä ihan omanlaisensa kuvan, joka vastaa todellisuutta ilmeisen vähän.

Viisaita ratkaisuja teille!

Jael said...

Vaikeita ratkaisuja,toivottavasti löytyvät parhaat mahdolliset.Tsemppiä!

Jael said...

Ai niin ,olen ollut 3 kuukautta sisäoppilaitoksessa,nuorena teininä.Kiva kokemus,kivat muistot,mutta en tiedä,jos tuon enempää olisin kestänyt.Meinattiin heittää jo uloskin sieltä pari kertaa;D

mizyéna said...

Mä äänestään muuttoa muualle koko perheen voimin :))

Toivottavasti hyvä ratkaisu löytyy.

Satu said...

Voimia ja positiivista energiaa toivon isoille ratkaisuillenne!

Kirsikka... said...

Ei varmastikaan helppoja päätöksiä....toivottavasti löytyy se kaikille sopiva vaihtoehto!
Iloa viikonloppuusi!

pikkujutut said...

Vilijonkka, yhtälailla viisaita ratkaisuja teillekin ! Vaikkakin tuntuu olevan hankalaa ja taidetaan ottaa aikalisä ja katsoa mitä tuleman pitää. Koulu täällä on suht ok, mitä nyt on asioita, joista emme pidä mutta ehkä voimme ne niellä vielä jonkin hetken. Samanmoisia ongelmia on täälläkin, etenkin nuo sinun kolme ensimmäistä ovat karua totuutta täälläkin päässä.

Moittikoot sitten meitä yhdessä mutta samantapainen ajattelutapa jyllää täälläkin mutta asenne on se, että kaikki kyllä tiedetään vaikka todellisuudessa ei tiedetä vähääkään ja sitten tulee tuo teidän asenne.Välillä antaa mennä ohi, välillä ei jaksa yhtään.

Kolmansien maiden vanhemmat lähettävät erityisen mielellään lapset etenkin Englantiin sisäoppilaitoksiin, samoin kahdesta eri kulttuurista tulevat.Heille se näyttää olevan avain lasten parempaan tulevaisuuteen.

Yaelian, wow, sinähän olet varsinainen rebelli :)! Vaihtoehdoista on valittava se vähiten huono.

Mizyena, juu, se on ykkösenä mutta katsotaan kuinka käy. Vaihtoehdot ovat vähissä.

Satu, kiitos, positiivista energiaa tarvitaankin!

Kirsikka, kyllä tämä tästä.Iloa sinullekin!

Vilijonkka said...

Tuohan olikin mielenkiintoista, että kolmansista maista tulevat lähettävät mieluusti lapsiaan sisäoppilaitoksiin. En ole ikinä oikeastaan ajatellut, mutta ihan ymmärrettävä ajattelutapa. Mutta kyllä siinä paljon lapsuuden inhimillisyydestä uhraa koulutuksen alttarille. Jotenkin itse pitää omaa läsnäoloaan kovin tärkeänä. Mutta helppoahan on minun sanoa.

Aikalisää täälläkin harkitaan. Itse olen mieluummin hyväksyttävästi kotiäitinä täällä kuin työttämänä Suomessa.

pikkujutut said...

Vilijonkka, osalle tai ainakin suuremmalle osalle, se, että työnantaja maksaa sen 75% koulun käynnistä, mahdollistaa joidenkin maiden lapsille huomattavasti paremman koulutuksen mitä kotimaassaan saisivat ja silloin eri asiat painottuvat.Mutta on sitten niitäkin jotka lähettävät lapsensa luomaan suhteita tulevaisuutta varten..Tämä on niin tälläistä joskus.

Aikalisä on hyvä juttu.Omalla kohdalla se vain tarkoittaa sisäisen kotiopettajan heräämistä- kovin on nukuksissa vielä.