31.5.10

during the weekend

Oli naisten viini-ilta, oli aikuisten syntymäpäiväjuhlat.
Oli turvallisuusharjoitus.
Oli pitkä päivä rannalla.

Nyt tarvittaisiin uusi viikonloppu tästä kaikesta toipumiseen.

28.5.10

becoming local


Eilen tuli tehtyä kevään viimeinen ostosreissu pääkaupunkiin. Helmiä joka lähtöön mutta silti aivan liian vähän.Myyjiäkin huvittaa meidän muutaman tunnin haahuilut kaupassa. Seikkailua servicetaksilla alueilla missä ei oikeastaan tarvitsisi nenäänsä näyttää. Eikä tuntunut yhtään uhkarohkealta vaan ihan normaalilta asialta.Varvastossujen etsintää yhdessä turkkilaisten ja iranilaisten turistien kanssa.Tosin he luulivat minua myyjäksi. Ymmärsin kyllä kysymyksen mutten osannut vastata.

Matkalla kotiin paikalliseen tapaan käsien huitomista tyhmille mieskuskeille, joiden maailma pyörii vain oman navan ympärillä ( tekstiviestittelyä yhtäaikaa ohittamisen ja kaistan vaihdon aikana). Nyt osaan jo kaksi kirosanaa arabiaksi. Ei tosin liene mikään saavutus.

Jotta tasapaino säilyy yllä, on hyvä että suomiloma lähestyy.

26.5.10

from 3:45 am to 8:00 am


Aamuyöllä, kello neljän aikaan on vielä pimeää.
Uni karkaa silmistä, kiinni en saa.
Kuuntelen hengitystä, uloshengityksen viimeistä vingahdusta.
Sängyssä ei ole enää tilaa.
Moskeijasta kuuluu kutsu aamurukoukseen.
Luen uutisia viime viikolta, luen käyttöohjeita.

Aamu sarastaa, puhelin soittaa herätyksensä.
Sängyistä kömpii ylös väsynyttä väkeä, yhden kahvikuppi on jo viilentynyt.
Laatikko on avattu, paketti avattu.
Pikkumies hengittää syvään sisään.
Muutaman minuutin kuluttua on helpompi hengittää.

Nyt voisi olla kauneusunien aika.

25.5.10

local food



Naapurin täti tuo joka juhlapyhä meille herkkuja. Sokerisia,tahmaisia ja makeita pikkuleipiä.
Uhraudun ja maistelen vähän jokaista. Kenellekään muulle ei maistu, ei enää niiden ensimmäisten kokeiluiden jälkeen.

Manouche- paikallinen aamiaispizza, se kyllä maistuu. Tavallisesti syödään juustolla mutta pikkumies haluaa toisinaan zaatar -mausteella, mies pitää tulisesta tomaattipohjaisesta, mikä maistuu myös minulle. Tytär taitaa olla vankkumaton juustofani. Näitä pizzoja ostetaan välillä pakkaseen ja syödään niinä hetkinä kun ei muuta keksitä. Maukasta välipalaa!

24.5.10

discussion




Pikkumies: Äiti, isillä ja minulla on diili. Me ollaan täällä vielä vuosi (?) ja sitten me muutetaan Suomeen ja ostetaan omakotitalo (?) ja me saadaan sitten oma koira.
Äiti: Niinkö, ahaa, no ei me varmaan omakotitaloa osteta, eikös meille riitä ihan se mikä meillä jo on.
Pikkumies: No, mutta sitten me ei saada koiraa ja te ootte luvanneet koiran.
Äiti: Kyllähän me voidaan koira hankkia ilman omakotitaloa.
Pikkumies: Eikä voida,tehän ootte sanoneet ettei kerrostaloon voi ostaa koiraa.
*
Koirakeskustelu on meillä epäsäännöllisen säännöllistä. Koirakuume jatkuvaa. Kesäisin lääkitys on kuitenkin löydettävissä. Nämä koirat saavat lasten toimesta ekstraleikkimistä ja paijausta.

23.5.10

***


Kunnallisvaaliturnee on käynnissä.Viime viikonloppuna pääkaupungissa, tänään täällä. Kaupassa apulaisella oli peukalonpää musteessa, omistajalla ei. Ulkona televisioryhmä päivystää ja lähettää reaaliaikaista tietoa paikkakunnan äänestyksistä. Naapurikaupungissa tunteet ovat käyneet perin kuumina. Äänestyspaikkoja on ollut suljettuna väliaikaisesti niin siellä kuin täälläkin. Puhelin piippaa viestejä kertoen ettei nyt kannata lähteä autoajelulle.

Tänään etelänaapurissa alkoi sotaharjoitukset. Rutiinijuttu, sanoi sen maan pääministeri.
Yksi tämän maan organisaatioista ennakoi tulevaa ja käskytti joukkonsa valmiuteen jo perjantaina.
Tiistaina taas isossa omenassa eräässä järjestössä mietitään sanktioita.

Liikunnallinen viikko luvassa. Television kaukosäädin kun sanoi kaputt.
Edit. Tämän alueen äänestysprosentti oli 52 eilisissä vaaleissa. Rekisteröity 14 tappelua, 18 haavoittunutta. Pidätettyjä 90. Tehty 1036 valitusta, joista 45% liittyi turvallisuuteen. Kuuden vuoden kuluttua uudelleen uusin luvuin.

21.5.10

friday's thought


Kaksi tuntia on 120 minuuttia.
Mutta miten ihmeessä ne 120 minuuttia tuntuvat vain 30 sekunnilta ?

20.5.10

alphabet



Tämän vuoden arabian tunnit on kahta vaille käyty. Pääkoppaan on tallennettu feminiinit ja maskuliinit, aikamuodot, verbien ja substantiivien taivutukset, ainakin teoriassa. Aakkosista muodostuu sanoja, joiden merkitys on välillä aivan hukassa. Kirjoitus luonnistuu mutta jäljentäminen on aika helppoa. Toisaalta länsimaisilla aakkosilla voi kirjoittaa myös arabiaksi. Kirjainten sekaan vaan heittää joitakin numeroita, esim. 7 korvaa h:n ja 3 korvaa aa:n.

Ja mikä parasta, puhun arabiaa libanonilaisella aksentilla ja paikallisella murteella. Tunteihin käytetyt rahat eivät todellakaan menneet hukkaan.

17.5.10

***



On kulunut jo viisi kuukautta siitä kun luin tämän kirjan.
Yhä edelleen ärsyyntyneisyyskynnys ylittyy kun ajattelen kirjan sisältöä.
Samalla mietin mitä voisin tehdä, ettei enää yhtään kunniamurhaa tapahtuisi.
Järki sanoo, etten voi tehdä yhtään mitään.
Sydän sanoo, että voin tehdä vaikka mitä.

Kumpaa uskoisi?

16.5.10

it's summertime



Varjossa + 27 ja kosteutta 56.
Rantaravintolat auki, myös isolla rannalla.
Se on nyt kesä.

15.5.10

shopping





Nuori herra valokuvaaja kuvassa kaksi.
Lähestulkoon jokaisen nuoren ja vähän vanhemmankin naisen miesidoli löytyy viimeisestä kuvasta. Se pienempi kuva seinällä.

14.5.10

incidents


Viime viikolla intialainen miespuolinen röntgenhoitaja käski olla hengittämättä ja painoi napista. Tuli kuva. Ja sitten oli otettava toinen, kun ensimmäinen epäonnistui. Olisin voinut kertoa jo ensimmäistä kuvaa otettaessa ettei lanneranka löydy rintarangasta. Tai sanoinkin muttei hän kuunnellut.

Indonesialainen röntgenlääkäri halusi heittää highfivet kuultuaan, että joogaan. Siinä sitten läiskittiin käsiä. Katsoi kuviani ja sanoi, että uiminen olisi minulle hyvä harrastus. En kertonut etten osaa oikeaa uintitekniikkaa, saan vain niskat kipeäksi.

Samassa huoneessa samaan aikaan oli myös noin 50-vuotias mies housut polvissa. Italialainen ultraäänitohtori kertoi miehelle ettei syytä huoleen ole, tyrää ei ole näkyvissä ja minä katselin seinille, kun en tiennyt mitä muutakaan tehdä.

Toisessa huoneessa ghanalainen patologi sanoi, että hän arvasi oikein diagnoosin. Luki vielä kyllä lausunnonkin, jonka minäkin olin salaa lukenut kävellessäni portaita ylös.

Tarkistin diagnoosin tohtori googlelta muttei se kertonut, keneltä kannattaisi varata aika. Vaihtoehdoiksi valikoitui sisätautilääkäri, ortopedi tai fysiatri. Vai antaisiko vain asian olla, kun ei tässä sairaita olla. Muuten kuin röntgenkuvissa.

13.5.10

door closed



Ny ne teki sen.
Sulkivat sittenkin meidän sala-aukon. Sen mitä pääasiassa käytimme.
No, kaksi aukkoa vielä jäljellä. Muttei me uskalleta enää sinne mennä kun siellä ei ole ketään muitakaan.
Paitsi niitä turisteja.
Syksyllä sitten ehkä uudestaan.

Tämä lasten suosikkileikkipaikka on nimettynä tällä listalla.

11.5.10

matryoshkas


Have nothing in your house
that you do not know
to be useful or
believe to be beautiful
William Morris
*

Yritän karsia tavaroita kaapeista ja laatikoista. Osittain hyvällä, osittain huonolla menestyksellä. Tilannetta ei tietenkään paranna se, että lisää säilytettävää syntyy sivustalla. Mutta kun aikansa pohtii, voi keksiä helpottavan yhtälön.

Tyttären maalaama taulu + äidin maalaamat maatuskat = asetelma. Ongelma ratkaistu.

10.5.10

new boxes





Muutama vuosi sitten tytär sai korulaatikon syntymäpäivälahjaksi. Ajattelin silloin, että onpas ruma mutten mitään ääneen sanonut. Sitten samoja laatikoita alkoi näkyä soukilla ja nähtävästi olen kävellyt tarpeeksi usein kyseisten laatikoiden ohi, kun nyt ne kiinnittävät jo huomioni.

Yhtenä päivänä pysähdyin, kumarruin, tongin ja armottoman tinkimisen jälkeen hankin samantien muutaman. Pitäähän korut säilyttää pölyltä ja auringonvalolta suojassa. Järjestyksen ihmisenä ajattelin myös, yksi rannekoruille, toinen kaulakoruille... Eikä laatikoiden koristelukaan enää hypi silmille. Eivät ole paikallista taidetta, vaan suoraan idästä, Syyriasta.
*
Kazbuuran sivut päivittyvät tästä viikosta alkaen säännöllisesti päivittäin, kunnes olen saanut kaikki tehdyt korut näkyville. Ensialkuun viime kevään ja syksyn satoa. Ne unohtuneet yksilöt. Uutta satoa työn alla.

9.5.10

for mum


Hyvää äitienpäivää!

8.5.10

recipe for relaxing saturday


Rentouttavan lauantain resepti:
kimppu kauniita kukkia, tuoreita mansikoita ja kirsikoita, jäätelöä suklaakastikkeella, hyvä kirja, pehmustettu tuoli, parveke, kesäisen raikas juoma, aurinko ja meri, virkistävä vesi, kello piilossa, grillaus, kanavihannesvartaat, viilentävä ilmastointilaite, uni.