31.1.10

happy thing

Toppahousut tyttärelle, 9 dollaria.
Aidot Levikset äidille, 9 dollaria.

Tuli taas mietittyä mikä niissä vaatteissa oikein maksaa.

30.1.10

fact or opinion

Tytar kysyi viikolla, etta onhan Nokia suomesta. Puhe jatkui melkein samaan hengenvetoon: tyttaren luokkakaveri oli vaittanyt kiven kovaan, etta Nokia on Ghanasta, ei Suomesta. Mutta Suomesta se on, tytar totesi puheensa paatteeksi.

Sekunnin sadasosan aikana mielessani kavi kumisaappaat, autonrenkaat, kolmannet maat, markkinatalous, koyhyys, lansimaat, kehitysapu, itsetunto, oikeassa oleminen, varmuus, kyseenalaistaminen ja niin moni muukin asia.

Melkein sanoin, etta kysaisepa viela opettajan mielipide asiaan, mutten sitten kuitenkaan sanonut sita aaneen. Muistin nimittain, etta opettaja oli sanonut joulupukin tulevan Turkista.

29.1.10

this weekend

Be kind to yourself.

28.1.10

"#"%€&%/&

Nyt pännii ja sapettaa.
Vähän niinkuin kaikki muttei sitten kuitenkaan yhtään mikään.

Asiaan on luvassa helpotusta huomenna kello 11, toivottavasti. Pääkaupungista pitäisi olla tulossa tuore maitolasti ja ehkä saadaan taas jogurttiakin jääkaapiin. Tuoretta lihaakin jo hieman kaipaillaan. Toivon mukaan kyydissä on sitäkin.

26.1.10

a new day, a new plan

Jossain maissa lasketaan liput puolitankoon onnettomuuksien johdosta, tässä maassa suljetaan virastot ja koulut. Eilisen onnettomuuden johdosta kyseiset paikat olivat eilen iltapäivällä kiinni. Paitsi lasten koulu, joka on suljettu tänään.

Juuri tänään, jolloin piti tehdä yhtä sun toista mikä vaatii rauhassa tekemistä. Ilman keskeyttämisiä. Ja juuri tänään kaipaan tasaisen tappavan tylsää arkea, missä tietää mitä tapahtuu perjantaina klo 14.00.

25.1.10

black january

Viime vuoden loppu ja tämän vuoden alku ovat olleet synkkiä. Kolme myrskyä ja kolme onnettomuutta. Ensimmäisessä myrskyssä upposi rahtilaiva,osa miehistöstä saatiin pelastettua. Toisen myrskyn aikaan upposi rahtialus eläinlasteineen. Ja nyt viime yönä lentokone.

Mitähän vielä on tälle talvelle luvassa ? Vai oliko nämä nyt tässä ?

24.1.10

the question

Mihin tämä viikonloppu katosi ?

22.1.10

the coming weekend

Luvassa taiteilua.
Leipomista.
Elokuvailta kera Star Warsin.

Ja sitten varmaan myrskyaakin jo sunnuntaina.

21.1.10

what do you see?





Kuvia täältä,kristittyjen alueelta.
Kaikille niille on yhteistä - mikä?

20.1.10

it's pouring


Ulkona +12, sisällä +16, kosteusprosentit 76.
On kylmä, kylmempi, kylmin päivä tänä talvena.
Ja vettä. Sitä on satanut. Tullut kaatamalla.
Rakeita satoi hetki sitten muttei vieläkään sada lunta vuorille.

Kohta muuten sataa taas.
Muttei se haittaa.
Äsken näkyi kaistale sinistä taivasta.

19.1.10

reality life

Eilen illalla mies kysyi, onko wc tukossa, kun olimme menossa nukkumaan. Siis testaamaan. Nuppi ylös ja vetäisy. Hhmm. Uusi testaus ja sitten jo totuus valkeni wc:n lattialle. Kumihanskat käteen, pesuaineita viereen ja työvälineeksi puinen grillitikku. Säästän yksityiskohdilta. Voin vain todeta, että vetävän viemärin ääni kuulostaa klo 00.25 aikoihin omiin korviin enemmän kuin taivaalliselta.

Vielä jynssäys, kuuraus ja huuhtelu. Tulipan siivottua samalla. Eikä sillä väliä, että samaisena aamuna oli kyseinen paikka kuurattu oikein hartiavoimin.

Vaatteiden vaihto, pujahdus peittojen alle piiloon kosteankylmää ilmaa ja pää tyynylle. Klonk, klonk, klonk... Jonkun naapurin lautasantenni oli myrskyisässä tuulessa irronnut ja hakkasi katon reunaan. Ja sitä jatkui...läpi yön.

18.1.10

random thoughts


On selvääkin selvempää,että auton valot kuluvat kun niitä käyttää. Ei sillä ole väliä näkeekö joku vastaantulija jos itse näkee minne ajaa ja ajaa vielä siinä keskellä tietä.
*
Kun vettä sataa, on kylmä, vaikka mittari kertoisi lämpötilan vielä olevan +15 asteen tietämissä. Vesisateella päälle laitetaan toppatakki tai paksu ja painava sarkatakki. Ja erään expatin räikyvän keltaista sadetakkia katsotaan nenän vartta pitkin.
*
Jonain päivänä käyn kysymässä, voinko punnita sellaisen sarkatakin räväkän sadekuuron jäljiltä. Veikkaus on, että painoa on useampi kilo.
*
En edes muista, milloin viimeksi täällä on satanut näin kauniisti. Pieniä pisaroita hiljalleen taivaalta tippuen. Meri rauhallinen ja ilma tyyni. Aamulenkki sateessa oli hyvä aloitus aamulle.
*
Äsken söimme yhdeltä istumalta levyllisen sinistä suklaata ja luimme iltapäivälehtiä suomeksi. Mielikuvissa taisimme olla jossain muualla.

17.1.10

outdoor activities


Lämmintä,aurinkoista - sitä on ollut tämä talvi tähän asti. Ja se ollaan jo opittu, että kun näin hemmoitellaan ilmoilla, niistä on otettava kaikki irti. Päänvaivaa tuottaa ainoastaan se, että kunnon ulkoilupaikat ovat jossain muualla kuin kävelymatkan päässä.

Kekseliäisyys kehiin ja evakuointipisteen helikopterikenttä muuntautuu rullaluistelun harjoittelupaikaksi hetkessä. Samaisella kentällä on opeteltu myös ajamaan polkuyörällä ilman apupyöriä. Monitoimipaikka siis.

16.1.10

on saturday





Relax.
Wonder.
Enjoy.

15.1.10

reality check


Know where you are going
*
Nyt olisi aika pistaa paperille kaikki mita elamansa aikana on tehnyt. Taydentaa jo olemassa olevaa paperia. Ynnata jatkokoulutukset. Lisata siihen kotiaitivuosien vapaaehtoistyot. Miettia, miten siita silllisalaatista saisi jotain jarkevaa kasaan. Kertooko sillisalaatti enemman levottomasta luonteesta vai laaja-alaisesta tietotaidosta. Vaihtelunhalusta vai siita tosiasiasta, etta tarjolla on ollut vain sita mita on paperilla.

Sitten on mietittava vaihtoehtoja. Mika, missa ja millaista. On mietittava lastenhoitaja- ja turvallisuuskysymyksia.
Ja ennenkaikkea on mietittava sekin, joko aika on valmis tyohon paluulle. Se kun olisi hyppy tuntemattomaan.

14.1.10

mixed feelings


Eilen aamulla lähetin ystävälle tekstiviestin ja hetken päästä puhelin soi. Itkun sekaisella äänellä ystävä selitti, että veli on hengissä mutta tuttavaperheen mies on menehtynyt. Empatia, mukana eläminen, tunteiden jakaminen ja tsemppaus olivat sen puhelun aiheet. Puhelun päätyttyä huokaisin syvään.

Illalla huomasin Haitin tapahtumien päässeen ihon alle. Vaivihkaa olivat löytäneet teflonissa aukon ja liukuneet sisälle. Ei sitä normaalissa olotilassa huomannut mutta onnistuin tekemään lässähtäneitä muffinsseja. Tiesin jo taikinaa vatkatessa että ei onnistu mutten saanut itsestäni irti korjaavia toimenpiteitä.

Onneksi tänään on päivä uusi ja kenties uunissa paistuu tusina kauniisti kohonneita muffinsseja.
Vai täytyyköhän kokeilla vasta huomenissa. Kaiken varalta.

13.1.10

rain at 4pm




Ei satanut aamulla, mutta kuuroja luvassa kello neljalta. Katsotaan pitaako tama tiedotus paikkaansa. Jos pitaa, luvassa on myrskyinen ensi viikko.

11.1.10

exceptional situation


Live in the moment
*
Jo pidemmän aikaa olemme saaneet nauttia vuodenaikaan nähden lämpimästä ilmasta. Yksi säätiedotus lupaa jo loppuviikoksi sadetta, ensi viikolle myrskyä. Toinen vettä vain viikonlopuksi.

Yhtälailla ihmisten puheissa toistuu mantran lailla se, että sota syttyy tänä vuonna. Yksi sanoo sen tapahtuvan vuoden ensi kolmanneksella, toinen toteaa syvällä rintaäänellä toukokuun olevan se kuukausi ja samaan hengenvetoon lisää, että se loppuu sitten elokuussa.

Meedioita, ennustajia tai tietäjiä, mitä lie ovatkaan. Meidän elämää ne eivät ole vielä horjuttaneet. Me kun elämme päivän kerrallaan.

9.1.10

tired



Be tired at the end of every day
from doing a lot.

*
Keittiön kaapeista ja laatikoista alkanut suurinventaario eteni muuallekin asuntoon. Siihen en olisi ryhtynyt, jos olisin tiennyt, ettei talosta löydy ensimmäistäkään palasta suklaata palkinnoksi.

8.1.10

surprise challenge



Let inspiration come from within.
*
Viime vuoden puolella osallistuin Tuiken haasteeseen. Haasteeseen, joka jo tassa useamman kerran on unohtunut. Uuden vuoden kunniaksi lunastetaan lupaukset ja toteutetaan haaste.

Saannot ovat yksinkertaiset:

Aikaa haasteen toteuttamiseen on 365 paivaa. Tarkoituksena on tehda jotain ihan itse, omin kasin. Ja lahettaa tekemansa jutut niille kolmelle henkilolle, jotka ensimmaisena jattavat kommenttinsa ja ottavat haasteen vastaan, silla etta jatkavat haastetta omissa blogissaan.

Tahan voisi kokemuksen aanella tietysti sanoa, etta haasteen vastaaottaminen blogissaan kannattaa toteuttaa heti ettei unohda ja havahdu kesken lenkin, etta sekin lupaus on lunastamatta.Siihen itse tekemiseen voi sitten kayttaa enemman aikaa.

Jos joku kiinnostui, kommenttia laatikkoon ja mina mietin mita teen. Jotain kuvissa nakyvaa vai jotain Kazbuuran puolelta. Pidetaan se viela salaisuutena.

7.1.10

ten points


Everything is easy
if you enjoy doing it.
*
Tanaan oli arabian tunti pitkasta aikaa monen viikon tauon jalkeen. Loman aikana en koskenut kirjoihin ollenkaan enka opiskellut yhtaan mitaan. Joten yllatin seka opettajan etta itseni kaantamasta arabiaa englanniksi ilman takeltelua, puhumalla jarkevia ja ymmartamalla suurimman osan. Tunti tehokasta tyoskentelya ja olin tehnyt paivan tyon.

Kun tytar illalla kysyi apua matematiikan kotitehtavissa, kolisivatkin aivot sitten tyhjyytta. Miehen opastaessa tytarta, aivot tokeentuivat (salakuuntelulla) samaan aikaan. Tokihan tiesin ennestaan, etta 7/21 murtoluku supistuu 1/3:aan. Juuri kysymyksen aikana tapahtui hetkellinen toimintahairio.

Nain tanaan myos tyttaren juoksuharjoitukset ja sydan kurkussa katselin mihin leijonan luolaan hanta rohkaisin. Toistaiseksi huoli on turha. Harjoituksissa oli mukavaa ja vaikka kaverit fuskasivat, tytar ei. Rankkaa oli mutta voittajan olo oli palkintona.

6.1.10

driving accessories

Find pleasure in the task.


Viime vuoden puolella sain takalaisen,libanonilaisen ajokortin. Samalla loppui jokakesainen kansainvalisen ajokortin uusiminen. Ajotesteja ei tarvittu, pelkat valokuvat, kopio ajokortista ja seteleita pinoon ja mies hoitamaan homma. Asia oli selva. Samalla tavalla se on selva paikallisille, niille, joilta siis ajokortti loytyy. Ei testeja, viela vahemman ajokokeita.

Taman jalkeen alkaakin sitten se vaikein osuus. Jotta voisin edes kuvitella ajavani, taytyy oheistuotteet olla oikeita. Jokaiselta itsestaan huolta pitavalta (ja itseaan merkittavana pitavalta ) naiselta loytyy autostaan tietyt asiat.

Ensimmaisena ja tarkeimpana aurinkolasit. Merkin on oltava juuri oikea, viimeista huutoa olevat ja mita suuremmalla valmistajan logo on vasemmalla, sita parempi. Sitten puhelin,samalla kaavalla. Unohtamatta kasilaukkua, jossa edella mainitut asiat tarkeita. Laukun paikka on tietenkin etupenkilla kaikkien nahtavilla. Jos laukku ei ole brandituote, kannattaa se piilottaa nakymattomiin. Luksusta on MP3 soitin. Niin, ja autoa ajetaan niilla 10 cm koroilla.

Sitten se totuus. Aurinkolasit on saatu ilmaiseksi jonkin kupongin turvin jostain kesalla konkurssiin menneesta optikkoketjusta, eivat ole merkkituote.Ne entiset olivat. Puhelin kotimaista tuotantoa, Marimekon olkalaukku taitaa olla jossain pain maailmaa tunnettu. Jalassa yleensa matalat kengat.

Mutta jos tyylissa jaan kakkoseksi, niin taidoissa tuskin.Kasijarrukaannosta voisikin taas kokeilla.

5.1.10

be in motion





Good health is priceless.
Do what you can.
*
Kevatlukukauden harrastelistat saatiin eilen. Samantien ne taytettiin ja rahan kera koululle tanaan vietiin. Kahdeksan viikon ajan luvassa on liikuntaa juoksun, jalkapallon ja koripallon muodossa.

Vaihtoehtoja ei ollut paljoa tarjolla ja lapset valitsivat ne mitka kiinnostivat eniten. Viikossa on nyt viisi paivaa, jolloin harrastetaan. Yksi pikkumiehella, nelja tyttarella. Liikuntaa neljana paivana viikossa on enemman kuin koskaan mutta ei missaan nimessa pahasta. Tama maa kun ei mitenkaan tue liikuntaharrastuksia, varsinkaan tyttojen, joten on kuin olisimme saaneet lottovoiton.

Ja mika parasta. Juoksuharjoitukset tapahtuvat noissa kuvissa olevissa maisemissa. Ennen vanhaan hevoset, nyt lapset ja muu kylanvaki.

4.1.10

healthy food?


You are what you eat.
*
Viimeiset kaksi kuukautta joku perheemme jasenesta on ollut kipea. Yhtaaikaa ja perakkain. Apteekkarit alkavat olla jo perhetuttuja, sen verran useasti olemme heidan luonaan vierailleet. Ja varsinkin rahoittaneet heidan toimintaansa.

Syksyiset tiedot kemikaaliylijaamista vihanneksissa ja hedelmissa peloittavat yha mutta hyoty-haittasuhde kallistuu toivottavasti hyodyllisyyden puolelle. Nain on pakko ajatella. Eilen tein koeiskun ruokakaupan sitrushedelmahyllylle ja kotona tutkin kaikki 4 eri mandariinilajia. Ne hedelmat, missa polttooljy haisi pahiten, siirtyivat pussiin ja roskikseen. Muut maistuivatkin hyvilta ja aivan oikean makuisilta.

Tarkka seula kaupassa. Kaytettava haju-ja nakoaistia. Ja valittava hedelmat itse pussiin. Nailla ohjeilla tana vuonna.

3.1.10

...happiest

Expect happy endings
*
Lapset saivat koulusta joululahjaksi vuosikalenterin, johon on merkitty lomat ja muut tarkeat paivamaarat. Loistava idea kaikkinensa. Suomen oloissa tiedot ovat itsestaan selvia mutta taalla tallaisiin tietoihin lisataan sivulause, jossa kumotaan sitten kaikki edella mainitut tiedot. Meillakin on ollut aamuja, jolloin olemme ulko-ovelta kaantyneet takaisin sisalle kun koulu on ollutkin jostain syysta suljettu.

Syvennyin kalenteriin tarkemmin loman aikana ja mita tietoa loysinkaan. Jos merkinnat pitavat edes vahan paikkaansa, taman vuoden saldo taalla olemiselle jaa kuukauden verran lyhyemmaksi kuin viime vuonna. Ja se on huippu juttu. Loisto juttu.

Toivottavasti punnuksia ei kolahda nilkkoihin kun huomenissa leijailen tarkistamaan tietoa koulun kansliasta.

2.1.10

happy, happier

Trust your instincts.
*
Leave nothing for tomorrow
that you can do today.
*
Aamulla tuli tunne, etiainen kavaisi ilmoittamassa, etta olisi syyta kipaista yhdessa kaupassa.Sen tein, onneksi. Se juttu olisi kylla jaanyt kauppaan, ellei tytar olisi hoksannut telinetta. Hamsteri paasi jalleen vallalle, sokaistuneena puolesta hinnasta ja teline tyhjentyi systemaattisesti .... lasihelmikaulakoruista. Nyt korut on jo pesty ja kohta purettu.

Tama onnea on,on, on....