7.1.09

tanaan

On asioita, joihin ei totu. Ne pysyvat vuodesta toiseen samanlaisina. Omien tunnereaktioden vahvuus vain vaihtelee. Jannitysta, huolta, mita vain, eri vahvuusasteikoilla.

Yksi naista asioista on se, etta aamulla on hiljaista.Ulkoa ei kuulu mitaan. Ei ylamakea kaasuttavan kuorma-auton aanta, ei koulubussien toottailya. Ei kuulu vihannes- tai kalakauppiaan huutoja tuoreista tuotteista. On vain hiljaista.

Jo ennenkuin paasee ylos sangysta, miettii mahdolliset eri vaihtoehdot hiljaisuuteen. Seuraavaksi raottaa ikkunaverhoa ja katsoo ulos. Siita voi viisastua tai jatkaa kierroksilla kaymista.

Toinen asia on erilaiset marssit. Tanaankin kaupungin katuja on vaeltanut tuhansia ihmisia, lapsista aikuisiin. Tyttoja, poikia, naisia ja miehia. Liput liehuen orkesterin paukkuttaessa tahtia.
Pukeutumiskoodeja noudattaen, aatetta kunnioittaen. Kuunnellen puheita, toistaen iskulauseita. Hurmosta, uskollisuutta, jarjestelmallisyytta.

Samaan aikaan neljan seinan sisalla pyorittaa arkea, keskittya johonkin muuhun kuin ulkoa kuuluvaan mekkalaan. Olla huoleton ja rento, mutta tuntosarvet koholla. Kurkistaa tilanteen etenemista ikkunasta ja jatkaa puuhailua. Etsia kasille tekemista.

Molemmat asiat koettiin tanaan. Kiitos vesisateen, nyt voi jo hengittaa.

8 comments:

Jael said...

Onko teillä usein tuollaisia kulkueita, jotka pakottavat neljän seinän sisälle,toivottavasti ei....Ja hyvä että sade tuli puhdistamaan ilmaa.Saisipa se sade tulla tännekin....

pikkujutut said...

Yaelian, ei onneksi.Ashoura paatyi tanaan, sita juhlivat.

Saisi tulla kunnon kaatosade koko Lahi-Itaan.Millahan poppkonstilla sen saisi tanne?

mizyéna said...

Miten Ashura- päivää siellä juhlitaan? Onko kulkueilla tapana joskus villiintyä vai miksi varpailla oleminen?

Täällä Ashura ei näy missään kadulla. Se on vain ylimääräinen vapaaehtoinen paastopäivä perustuen siihen, että Ashura'-päivänä Medinan juutalaisilla oli tapanaan juhlia sitä, että sinä päivänä Allah pelasti Mooseksen ja Israelin kansan faaraolta, ja myös profeetta Mooses paastosi sinä päivänä. Kuten myös sitten Profeetta Muhammed.

Tosi hienosti puit tunteet ja tilanteen sanoiksi. Sinun pitäisi kirjoitella enemmänkin näissä postauksissa. Niitä on aina kiehtovaa lukea.

pikkujutut said...

Marita, taalla on ollut joka ilta joku ashurakokoontuminen. Nyt viimeisena paivana kaikki kynnelle kykenevat eri kaupungeissa marssivat puolueiden ( taalla puolue ja uskonto menevat kasi kadessa)liput liehuen, pidetaan puheita ja vakea on sankoin joukoin.Mukana on myos tama, jos nain voi sanoa, barbaarinen itsensa ruoskiminen.Oikeasti, ei vain havainnollistaen.

Villiintymisia en ole nahnyt kun en ole nenaani ulos naina ks. paivina pistanyt ja juuri nyt ei ehka kannata edes lansimaalaisen nakoisena menna kokeilemaan.Viela vahemman kameran kerra :).

Tana vuonna, ensimmaista kertaa, paikalla oli myos suuri joukko poliiseja seka armeijan vakea. Etelaisen naapurin tilanne vaikuttaa taalla kireana ilmapiirina.

mizyéna said...

Niin joo siis, Shiiat juhlii noin. Tuolle ruoskimiselle ei ole mitään perusteita Islamissa. Ashurakin on vain yksi päivä ei päiväkausia.

pikkujutut said...

Marita, niinpa.:)

Merja said...

Voin kuvitella että tuon kokee ahdistavana. Miten teillä lapset reagoi? Katsovatko sinusta mallia, että tuleeko huolestua vaiko ei?

pikkujutut said...

Merja, naemma osaan peittaa todelliset ajatukset silla eilen eivat reagoineet mitenkaan.Pakko on pitaa ajatukset selkeina.